Er jeg overvektig?

Trenger du en logo?

Er du kanskje ikke fornøyd med hvordan du ser ut? Lurer du på om du har fått litt for mye på kroppen? Eller er du rett og slett opptatt av helsen din, men ønsker å nyte livet også? Du ser bilder av menn og kvinner som er slanke og du får inntrykk av at det er slik du må se ut for å være sunn. Er det virkelig slik? Vi gir deg svarene.

Vi bruker ofte vår egen vekt for en indikasjon på hvor sunne vi er. Noen setter seg til og med mål hvor mye man burde veie og det er ikke noe galt i det. Men bruker du vekten for å få en indikasjon på hvor sunn du er, kan du bomme ganske så mye.

BMI (Body mass index) er formelen mange har begynt å bruke for å se hvor de egentlig burde ligge på vektskalaen. For å finne ut din egen BMI må du ta din vekt (kg) / (høyde i meter * høyde i meter) = Din BMI

Eks: En person veier 80 kg og er 170 cm høy. 170 cm i meter blir 1,70. 1,70 * 1,70 er 2,89. Del 80 (kg) med 2,89 og personen får en BMI på: 27,68. I tabellen under ser du at personen er overvektig.

BMI-verdier:

(hentet fra Wikipedia.no)

BMI på under 18,5 = undervektig.

BMI på mellom 18,5 og 24,9 = normal kroppsvekt.

BMI på mellom 25 og 29,9 = overvektig.

BMI på mellom 30 og 34,9 = fedme.

BMI på mellom 35 og 39,9 = fedme, klasse II.

BMI på 40 og over = fedme, klasse III (ekstrem fedme).

BMI ikke riktig: Formelen for BMI er ikke nøyaktig og har mange svakheter, så ikke bli lei deg hvis din BMI sier at du er overvektig. For du trenger egentlig ikke å være det. BMI tar ikke hensyn til musklatur. Derfor blir den unøyaktig.

En «body builder» vil alltid være overvektig i forhold til BMI formelen. BMI formelen skiller nemlig ikke mellom kroppsfett og musklatur. Dette er et problem da muskler veier mer enn fett. Din BMI blir derfor irrelevant. Så hvordan finner du ut om du er overvektig eller ikke?

Kroppsfett er avgjørende: Vekten din har ikke alltids noe å si for hvor sunn du er eller om du er «overvektig», det som blir avgjørende er hvor mye fett du har i kroppen. For å få en indikasjon på dette må du måle dette i blodet. Dette kan gjøres hos legen, men du kan også få kjøpt apparater hos apoteket som gjør det for deg.

Du kan også bruke fettkliper som du får kjøpt på nettet, slik at du kan regne deg ut til din kroppsfett eller bruke en vekt som måler også fettprosenten din. Disse vektene er mulig å få i de fleste elektronikk butikker i dag.

Disse metodene er ikke nøyaktig og kan variere. Det anbefales derfor at du sjekker din kroppsfett på morgenen når du først står opp.

Anbefalte fettprosent verdier for friske voksne er:

Menn:

18-34 år : 8-22 prosent

35-54 år: 10-25 prosent

54+: 10-23 prosent

Kvinner:

18-34 år: 20-35 prosent

35-54 år: 25-38 prosent

54+: 25-35 prosent

Midjelmål er best: Er du ikke opptatt av å ha vaskebrettmage, men kun være sunn blir den letteste og beste metoden midjemåling. Denne metoden fokuserer på buken, og det er her fedmerelaterte sykdommer kommer fra. Jo mer fett i buken jo større risiko.

Mål livomkretsen ved å plassere målebåndet ca. 1 cm over navelen din. Hverken blås opp eller trekk inn magen. Når du har målt ferdig, sjekker du resultatet opp mot denne tabellen:

Menn:

94-102 cm = økt risiko

Over 102 cm = betydelig økt risiko

Kvinner:

80-88 cm = økt risiko

Over 88 cm = betydelig økt risiko

Likte du denne guiden? Vær så snill å del den med andre også, slik at de får nytte av den. Og ikke glem å like oss på facebook: www.facebook.no/Selvfiks

 

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Selvfiks
Skroll til toppen