Hvordan bli kvitt Ukash-viruset

Trenger du en logo?

Det har fått herje fritt på nettet og det har hatt forskjellige ham og det har kostet folk tusenvis av kroner. Vi snakker om det såkalte politiviruset eller ukash-viruset. Ikke la dere lure til å betale summen for å låse opp PC’en din. Vi viser deg hvordan du gjør dette gratis.

Hvis du fortsatt er usikker på om du har ukash viruset kan du se etter følgende tegn:

1. Du har en melding med rødskrift om at Pc’en din er har blitt låst på grunn av du skal ha brutt noen opphavsrettslige lover eller andre lover. Noe som kan virke trodverdig i starten. Videre har du fått melding om at siden PC’en din er låst må du betale en bot på 1000 kr eller en annen sum. Denne betaler du gjennom Ukash som du får kjøpt hos bl.a. Narvesen.

Ukash metoden er en ikke sporbar måte å betale på, noe som passer ypperlig for de kriminelle som har låst din datamaskin i å få tak i pengene dine uten å bli tatt for det.

2. Skjermen din har blitt helt hvit etter meldingen og ingenting er synlig.

3. Det finnes mange forskjellige versjoner av Ukash viruset og har dukket opp i mange forskellige land. Det som er felles for Ukash viruset er at det viser et bilde om at du har brutt lover og regler i det landet du befinner deg, samt viser den deg IP-adressen og noen kan til og med vise bilde av deg hvis du har webcam på din egen PC. Det den vil alltid be deg om å gjøre er å betale gjennom Ukash.

Er du nå sikker på at du har viruset på din datamaskin?


Det viktigste nå er at du ikke betaler summen ukash viruset ber deg om å betale. Det er ingen garanti for at datamaskinen blir låst opp. Du skal heller ikke støtte de kriminelles virksomhet ved å gjøre dette. Er det ikke lønnsomt for dem, så må de finne på noe nytt.

Slik blir du kvitt viruset:

Steg 1. Start datamaskinen din i sikkermodus, dette gjøres ved å starte datamaskinen på nytt og holde inne F8 knappen, mens datamaskinen starter opp og Windows logoen ikke har dukket opp. Du har gjort det riktig hvis du får opp et meny valg hvor det står bl.a. «Sikkermodus» «Sikkermodus med nettverk» og  «Sikkermodus med ledetekst. Om datamaskinen din også er låst i sikkerhetsmodus er datamaskinen din kraftig infisert og du trenger derfor litt mer avansert utstyr som «Kaspersky Rescue Disk».

Vi kommer ikke til å gå gjennom det her, men hvis det er ønskelig så kan vi lage en guide på hvordan man reparerer datamaskinen med «Kaspersky Rescue Disk».

Steg 2. Bruk piltastene og velg sikkermodus med ledetekst, så trykker du på «Enter» knappen.

Steg 3. Logg på med en konto som har administrative rettigheter.

Steg 4. I lede teksten skriver du nå følgende «% systemroot% \ system32 \ restore \ rstrui. exe». Dette åpner systemgjenopprettings-verktøyet.

Steg 5. Bruk systemgjennopprettings-verktøyet til å gjenopprette systemet til en dato før du hadde viruset, gjerne 14 dager tilbake i tid. Men husk at du kan kun bruke systemgjenoppretting hvis du har et lagret gjenopprettingspunkt i System Restore.

Steg 6. Start datamaskinen på nytt. Nå skal datamaskinen være i orden, men du må nå huske å oppdatere ditt antivirusprogram og utføre et skann av datamaskinen, samt ha alltid oppdatert operativsystem.

Det beste er å formatere (slette alt på harddisken) hele datamaskinen og installere operativsystemet på nytt. Da er du 100% sikker på at du ikke har noe virus igjen.

Før du gjør dette kan det være lurt å sikkerhetskopiere viktige dokumenter, bilder og andre filer du ønsker å ta vare på. Bare husk at de fleste virus filene skjuler seg i filer med «.exe» som etternavn. Eks: Pc.exe.

Tips fra leser: Hei! Jeg gjorde følgende: startet pcen i sikkerhetsmodus med nett. Lastet ned malwarebytes på en minnepenn. Kjørte programmet fra den. Slettet virus den fant, og så virket det som alt var i orden.

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra www.nsm.stat.no
Skroll til toppen