Hvordan ta vare på huden din?

Trenger du en logo?

Huden vår er det største organet vi har og det beskytter og dekker hele kroppen fra infeksjoner, isolerer våre indre organer, regulerer temperaturen, produserer D-vitamin og er en del av våre sanser.

Det er derfor viktig å ta vare på den og en sunn hud er alltid en pen hud, så her får man to fluer i en smekk. Vi skal her gå gjennom hva du bør spise og hvordan du skal behandle huden din.

 Solkrem: Du har sikkert lest det og hørt det før, men det kan ikke gjentas nok spesielt når 1518 personer i 2010 ble diagnotisert med føflekk kreft og det ble registrert hele 338 dødsfall knyttet til den samme krefttypen samme år. (Kilde: Kreftregisteret).

Det er lettere å forebygge enn å behandle i ettertid. Bruk derfor kraftig solkrem når du skal ut å sole deg. Dette gjelder også i solarium, selv om det ikke er å anbefale å sole seg i solarium.

Den anbefalte solfaktoren er 15 eller høyere. Har du mørk eller brun hud er du godt beskyttet fra før, men bruk solfaktor for å være på den sikre siden og ikke vær for lenge i solen. Smør på alle områder som kommer til å bli eksponert for solen og smør på jevnlig for å ivareta beskyttelsen.

Hudkrem: 

Hudkrem er ikke kun bra for huden når det gjelder å gi den fuktighet og vitaminer, men har også en annen funksjon, spesiet om vinteren. Om vinteren er det kaldt og kulde gjøre huden tørr og kan få den til å sprekke opp. Verre er det om du tar deg en dusj på morgenen og går ut. Det som har skjedd da er at du har vasket bort ditt naturlige fettlag som skulle beskytte huden mot kulden og eksponert huden direkte for kulden.

Ved å smøre på hudkrem etter en dusj, så legger du på et nytt fettlag som er med på å beskytte huden din fra kulden.

Olivenolje:

Olivenolje har mange bruksområder og inneholder mange sunne umettede fettsyrer. Et av mange bruksområder olivenolje har er i bl.a. enkelte hudkremer. Har du et eksem utbrudd på huden, kan det være lurt å smøre på litt ren olivenolje.

Mat du bør spise for å ha en sunn hud:

Omega-3:

Du bør spise fet fisk, for den inneholder omega-3 som ikke bare er sunt for kroppen din på innsiden, men også for huden. Du bør spise fet fisk 3 ganger i uken. Får du ikke dette til bør du vurdere omega-3 som kostilskudd, men pass deg for gammel harsk omega-3 som kan finnes i kostilskuddet.

Du finner også omega-3 i nøtter som hvalnøtter, hasselnøtter og mandler.

Antioksidanter:

Antioksidanter du finner i blåbær, epleskall og mørke salatblader inneholder antioksidanter som hjelper deg med å forebygge solskader som hudkreft og rynker.

Antioksidanter du finner i de fleste te variantene er også med på å forebygge aldring. Mørk sjokolade skal også inneholde antioksidanter som forebygger aldring av huden.

Kalium og Vitamin A:

Kalium og vitamin A er også med på å holde huden din frisk og sunn. Kalium og vitamin A kan du ta som kostilskudd ellers finner du det i enkelte grønne salater. Tomater inneholder både vitamin A og C, som begge er bra for huden.

Vitamin C:

Huden din elsker vitamin C. Så det er bare å drikke appelsin juice og grønn teen med god samvittighet, men du kan også nyte jordbærene på sommeren, da de også er rike på vitamin C.

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Selvfiks
Skroll til toppen