Hvordan få billig bredbånd?

Trenger du en logo?
Annonsørinnhold For mer informasjon

Er du lei av det bredbånd du har og synes prisen er for høy i forhold til hastigheten du får? Så tenker du kanskje at du ikke har noe alternativ og at siden du har den største aktøren, så har du sikkert fått den beste avtalen? Vel det trenger ikke å stemme. Allerede fra mobilmarkedet kan vi se at Telia og Telenor som er de største mobiloperatørene, faktisk er også de med dårligst tilbud og pris. Dette gjelder også for bredbånd. Vi viser deg hvordan du enkelt finner det billigste og beste bredbåndet du kan få.

Behov: Det første du må spørre deg selv, er hvilket behov du har.

Skal du kun lese nettaviser og sende e-poster og har bare en enhet (datamaskin, smarttelefon, tablet/nettbrett, osv) som skal brukes om gangen, så holder det med de billigste og tregeste bredbåndene.

Det kan hende at det holder med mobilt bredbånd og disse er oftest billigere, men har begrensinger i hvor mye du kan laste ned og hastighet etter forbruk. Fordelen er at du kan ta den med deg overalt og er ikke låst fast til hjemmet ditt.

Skal du se på film eller laste ned store filer eller har flere enheter koblet til som brukes samtidig, bør du vurdere en middels hastighet. Hastighet fra 5 Mb/s i nedlastning og oppover er en god start.

Har du noen i hjemmet som bruker nettet til å spille i samme sleng bør man vurdere hastigheter som er over 5 Mb/s i nedlastning og minst 2 Mb/s i opplastning.

Hvem er billigst: Når du hvet hvilket behov du har i forhold til bredbånd, så er det viktig å finne ut hvor du kan få dette billigst.

En god hjelpende hånd er post- og teletilsynets egen nettside: http://www.telepriser.no/portal/page/portal/telepriser/forsiden, her kan du regne ut ditt forbruk og få opp en prisliste av aktører som passer ditt behov. Dette gjelder også mobiltelefon abonnement, osv.

Før du bestiller et nytt bredbånd, så må du passe på at din bindingstid for det nåværende bredbåndet har gått ut og at du gjør deg kjent med oppsigelsestiden til den aktøren du bruker nå.

Du kan også bruke aktører som tjenestetorget for å få tilbud fra flere tjenestetilbydere. Så er det bare å velge den som passer deg og din lommebok best. Trykk her for å besøke tjenestetorget.

Kollektivt tilbud: Er du så heldig å bor i et borettslag er det mulig at borettslaget kan fremforhandle en god pris på bredbånd til alle der. Da inngår dette bredbåndet i husleien og du kan individuelt oppgradere. Det er vanlig i dag at man også får med en tv-pakke inkludert. Dette er en vinn-vinn situasjon for begge parter.

Men gjør styret i ditt borettslag oppmerksom på at det er flere aktører som tilbyr slike avtaler og at det lønner seg å sjekke med flere aktører for å få mest mulig for pengene.

Til eksempel tilbyr GET noe av de dårligste hastighetene til noe av de høyeste prisene pr. dags dato (September 2014). Det laveste du kan få av hastighet hos GET i en slik avtale er på 2 Mb/s i nedlastning og 1 Mb/s i opplastning, mens Canal Digital tilbyr 5 Mb/s i nedlastning som sitt laveste.

Det lønner seg derfor med andre ord å sjekke hos flere før styret bestemmer seg for hvem de skal bruke.

Den gode naboen: Du trenger ikke å bo i et borettslag for å få et billig kollektivt bredbånd. Kanskje har du en god nabo som bor nesten vegg i vegg med deg, da kan dere gå sammen å bestille et raskt bredbånd enten i ditt eller naboens navn og gå til innkjøp av en kraftig trådløs ruter. Så deler dere regning på to og da har dere plutselig fått raskt og billig bredbånd til halve prisen av det det ville kostet å kjøpe det alene.

Snakk med din lokale elektronikk forhandler for å finne ut hvilken trådløs ruter som passer deres behov og ikke minst rekkevidde.

Vil dere gå til hardere verks, kan dere vurdere legger bredbåndkabler i mellom dere. Men da bør dere vite hva dere driver med.

Har du fått det du har betalt for?: Når du har bestilt bredbåndet og fått det levert med et modem og koblet opp, så må du sjekke om du får den hastigheten du betaler for.

Det er ikke alltids du får det og da kan du klage til aktøren.

For å sjekke din netthastighet anbefaler vi i Selvfiks at du bruker en annen tjeneste fra post- og teletilsynet, nemlig nettsiden www.nettfart.no, som da tester bredbåndhastigheten din. Her får du også mulighet til å sammenligne ditt bredbånd med andre som har samme bredbåndavtale.

 

Så til slutt håper vi at du forsetter å besøke Selvfiks også når du har fått et bedre og billigere bredbånd i hjemmet. Lykke til!

 

 

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra www.freedigitalphotos.net/ Pakorn
Skroll til toppen