Hvordan handle billig og trygt fra utlandet?

Trenger du en logo?

Du trenger ikke å reise langt ut av Norge for se at prisene synker, det holder at du reiser til Sverige. Men så er ikke alt du ønsker deg i Sverige eller billigere for den saks skyld. Med Internett åpnet mange nye muligheter seg og den dag i dag kan du sitte hjemme i stua i Norge og samtidig være på en handletur i England, USA eller til og med Kina.

Men det finnes noen fallgruver du skal unngå og en av dem er moms. Vi gir deg de trygge og anbefalte stedene for å handle, hvordan du trygt unngår ekstra utgifter og svindel på nett.

Å handle fra utlandet har mange fordeler og det er ikke kun på pris disse fordelene står på, men også det enorme utvalget. Varer du kanskje aldri får kjøpt i Norge eller andre land i Europa.

 

Den momsfrie kvoten:

Det første du skal ha i bakhodet før du begynner å kjøpe ting på nett er den momsfrie kvoten. Den er pr. dags dato på 350 NOK. Det høres kanskje ikke så mye ut, men det er utrolig hvor mye du kan få kjøpt for under 350 NOK inkludert frakt.

Ønsker du ikke en ekstra regning fra den norske stat i forbindelse med din shopping på nett, så bør du holde deg til denne kvoten foreløpig. Frakt er med i beregningen, så ikke tro du slipper unna hvis du kjøper noe til 350 NOK og betaler 50 NOK i frakt, da får du en regning i posten etter at du har mottatt din etterlengtede pakke med et moms påslag avhengig av hva du har kjøpt. Samt tar posten et gebyr på ca. 140 kr for fortolling.

 

Piratvarer:

Piratvarer er en av fallgruvene du må holde deg unna, for det kan fort bli en dyr affære å kjøpe en Rolex klokke til 350 NOK inkl. frakt, da er det ikke sikkert du får varen, men en bot postkassen istedenfor. På nettsiden www.theshoppingassistant.com får du sjekket ut de ulike nettbutikkenes rykte og med litt sunt vett, så klarer du å unngå piratkopierte varer. En god regel er: «Hvis det er for godt til å være sant, så er det oftest det».

 

Tilbakemeldinger:

Har du aldri handlet hos en nettbutikken du planlegger å handle fra, kan det være en lur idè å se tilbakemeldinger nettbutikken eller selgeren har fått. På Ebay er det lett å se tilbakemeldinger på selgeren, da dette vises ved navnet til selgeren og du kan lett vurdere om dette er en seriøs aktør eller ikke. Du kan også lese tilbakemeldinger folk har gitt, både positive og negative.

Det er ikke like enkelt med en nettbutikk som driver for seg selv og som har mulighet til å slette evt. negative tilbakemeldinger på sin nettside. Da kommer google og forum godt til nytte. Søk opp nettbutikkens navn og se hva folk har skrevet om nettsiden. Har noen brent seg på dem før, så vil de mer enn gjerne advare mot å gjøre den samme feilen. Søk på engelsk i søkemotoren, da er det størst mulighet for å få treff. Dette fordi oftest er nettbutikken internasjonal og har hatt kunder over hele verden.

 

Trygge betalingsløsninger:

Når du handler på nett, bør du være forsiktig med å legge igjen for mye informasjon om deg selv. Spesielt økonomisk informasjon. Mange nettbutikker er falske og er bygd av kriminelle for å få inn kredittkort informasjonen din og da er et ID-tyveri like rundt hjørnet. Du bør derfor unngå nettsider som ikke operer med SSL sertifikat.

Du finner fort ut om en nettbutikk har dette ved å se i tekstfeltet i nettleseren din. Ser du et ikon av en lås foran nettadressen, så har den SSL sertifikat. Men det trenger ikke å bety at du får varen hvis du betaler for den på en slik nettside.

Det er derfor noen få regler du alltid skal ha med deg når du skal betale og det er aldri  betal på forskudd og hvis du er nødt til å gjøre det, så ikke bruk betalingstjenester som kontooverføring, Western Union eller direkte kortbetaling til selgeren.

Vi anbefaler at du bruker den verdenskjente betalingsløsningen Paypal. Paypal er en sikker, trygg og gratis betalingstjeneste. Eventuelle selgere som har dette som et betalingsalternativ er oftest godkjent av Paypal og kan stoles på. Betaling gjennom faktura blir vanskelig å få fra f.eks Kina og det er forståelig.

Skulle det vise seg at selgeren ikke kan stoles på, så er det bare å starte en tvistesak gjennom Paypal sine nettsider og klarer ikke selgeren å levere varen som avtalt, så vil Paypal returnere dine penger tilbake uten at dette koster deg noe som helst enn litt tid. Selgeren kan da se langt etter å få sine betalinger gjennom Paypal igjen.

Betaling gjennom Paypal kan skje på to forskjellige måter, enten med penger du allerede har hos Paypal, Paypal gavekort eller gjennom vanlig bankkort.

Mer informasjon om paypal kan du finne på følgende adresse: www.paypal.no

Skulle du ikke ønske å bruke Paypal, så kan du alltid bruke et kredittkort. Med kredittkortet følger en del forsikringer og du kan ha rett på å få tilbake pengene dine hvis du skulle bli utsatt for svindel. Men ikke glem at du også har et ansvar.

 

Selvfiks Anbefaler:

Her i Selvfiks bruker vi Paypal for å ta imot donasjoner og foreta betalinger. Dette har vi gjort i mange år. Som betalingsløsning anbefaler vi Paypal.  Men utenom Paypal som betalingsløsning, så har vi også handlet utallige premier til våre konkurranser fra Kina.

Det tar nok litt tid å få varene når det er frakt inkl. i prisen, men vi har aldri blitt svindlet, selv om vi har kjøpt varer til kun 7 NOK inkl. frakt fra Kina.

Vi vil derfor hjelpe dere i internettjungelen av nettbutikker og gi dere to aktører vi selv har testet og brukt i mange år. Både privat og i forbindelse med Selvfiks.

Den ene aktøren er Ebay (Trykk på logoen for å besøke Ebay): 

Ebay er et enormt verdensmarked hvor du kan både delta i auksjoner eller kjøpe direkte av selger. Felles for alle på Ebay er at de er paypal godkjent og Ebay er offisiell Paypal partner. For å gjøre en god handel på Ebay, så anbefaler vi å se på tilbakemeldinger selgeren har fått. Har selgeren under 97% positive tilbakemeldinger, så skygg unna, er vårt råd. Det er flere selgere som selger de samme varene. Så ikke bli opphengt i den ene selgeren eller varen.

Ønsker du ikke å delta i auksjon på ebay kan du sortere valgene etter «Buy it now» og se etter «Free shipping» for å få frakt inkludert.

En annen aktør vi vil anbefale er den kinesiske nettbutikken Mini In The Box (Trykk på logoen for å besøke Mini In The box):

 

De tilbyr gratis frakt på alle sine varer og selger alt mellom himmel og jord. Gratis frakt tar som vanlig litt lengre tid, ønsker du ikke å vente har du mulighet til å betale noen kroner ekstra for få varen til Norge innen 1 ukes tid. Mini In The Box aksepterer også Paypal. Her i Selvfiks har vi kjøpt varer som koster 400-500 NOK her i landet til kun 70 NOK hos Mini In The Box og fått det levert uten noen ekstra kostnader.

I samme sjanger, så har vi Light In The Box, de aksepterer også Paypal (Trykk på logoen for å besøke Light In The Box):

 

Da er det eneste som gjenstår nå er å ønske deg til lykke til, samt gi det et lite tips på veien:

«Kjøp julegavene på nett og du sparer masse penger og sparer deg selv for stress. Bare husk å bestille i god tid, slik at julegavene kommer i tide til jul.»

 

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra www.freedigitalphotos.net/stockimages
Skroll til toppen