Thailandsk mat etikette

Trenger du en logo?

Alle land har forskjellige mat etikette og kultur, det gjelder også land i Asia. Og siden vi i Norge har blitt reiseglade og ikke kun reiser til Spania og andre Europeiske land, ønsker vi å være høflige og ikke fornærme noen når vi reiser også til Asia.

Thailand er kanskje det landet vi nordmenn reiser mest til i Asia, så da passer bra at vi tar for oss mat etiketten der. På den måten viser vi vår beste side og opptrer dannet i henhold til den Thailandske kulturen.

Først og fremst så er det viktig å huske at Thailandere flest ikke forventer at turister kan deres mat etikette, men de blir nok imponert og glade hvis du kan dem. Det er nemlig et tegn på respekt ovenfor deres kultur.

Bestikk:

Thailandere spiser for det meste med skje og gaffel. Spisepinner brukes kun til nudler, mens kniv brukes svært sjeldent, da maten allerede er kuttet opp.

Det er kun skjeen som berør munnen, mens gaffelen skal ikke det. Den skal brukes kun til å få maten på skjeen. Dette kan sammenlignes med hvordan vi bruker kniv og gaffel til en viss grad.

Men det er ingen regel uten unntak. Og unntaket er kjøttboller, her er det lov med gaffel.

Bestilling:

Det er svært vanlig for Thailandere å dele maten. Unngå derfor å bestille noe kun for deg selv. Igjen så finnes det unntak her også, for eksempel ved lunsj når man vil ha et raskt måltid.

Når du har bestilt maten og maten begynner å komme på bordet er det bare å sette i gang. Ikke vent på at all maten du har bestilt skal komme. Den vil komme kontinuerlig, dessuten blir den kald, hvis du skal vente på all maten.

Høflighet ved bordet:

Spis sakte og stille. Men helt stille skal du ikke være, Thailendere liker nemlig å holde en samtale under et måltid, og det er derfor man ikke skal spise fort. Man skal heller ikke slurpe i seg nuddelsuppen. Slurping for nuddelsuppen er forbeholdt den Japanske tradisjonen, ikke Thailandere.

Valg av servert mat ved bordet:

Thailandsk mat består ofte av flere retter, noen sterke andre milde, osv. Her er det viktig at du forsyner deg av det du vet du kan spise. Det er lov å ikke spise sterk mat, selv om den er blitt servert.

Thailandere flest vil ha forståelse for dette. Om du ønsker å smake først, så ta litt av hvert, men ikke fyll opp tallerkenen din slik at du ikke klarer å bli ferdig med den.

Det er nemlig slik at etter et måltid så forventes det at tallerkenen er så ren som mulig.

Uspiselige rester:

Det vil ofte være en egen tallerken for uspiselige matrester som fett, ben, o.l. Legg disse restene i denne tallerkenen fremfor å ha det liggende på den tallerkenen du spiser av eller på bordet.

Nå er det bare å reise til Thailand og vise det Thailandske folket hvor flink du er på mat etiketten deres. De vil nok bli imponert, skal du se.

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Marshall Astor (Flickr.com) https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Skroll til toppen