Hvordan få bedre lyd i banjoen din

Trenger du en logo?

Banjo er et forholdsvis uvanlig instrument å spille i Norge. Men hvis du vil lære deg å spille banjo (Ekstern lenke), og i tillegg få «godlyden» i stua, og ikke har en lærer tilgjengelig i nærområdet ditt, hvordan kan du da lære deg å få banjoen til å låte skikkelig? Her tar vi en titt på tre enkle metoder som gjør at selve banjoen låter bedre.

Bytt ut de gamle strengene
Dette er noe man bør gjøre med jevne mellomrom. Noen mener ett par ganger i året, andre en gang i måneden. Det kommer selvfølgelig an på hvor mye man spiller, men å bytte strenger regelmessig kan være en god huskeregel. Skitne og utslitte strenger vil nemlig døyve tonen i instrumentet og kan til og med gå ut over klangen. Når man har fått øvd litt og begynner å få teken på skifte av banjostrengene, er det ikke noe problem å skifte dem så ofte du selv ønsker. Med nye strenger vil banjoen få et nytt og forbedret liv.

Bytt ut banjobroen
Det finnes en hel del forskjellige broer på markedet. Hver og en av dem kan endre lyden på banjoen på ulike måter. Noen skaper en mer balansert tone, med en mer hørbar mellomtone og mindre innsnevret frekvens. Broen kan ha en tendens til å sige mot midten etter en stund, på grunn av belastningen fra strengene og trykket. Denne buen kan både gi banjoen et annet lydbilde og det kan bli mye vanskeligere å spille rent.

Prøv ut nye plekter til banjoen
Det finnes utrolig mange forskjellige plekter til banjo. De lages i forskjellige materialer, har ulik form og til om med ulike vinkler. Man kan prøve ut mange plekter for å finne det som passer best for en selv. Det som fungerer for en person, fungerer ikke for en annen. Plekter får man i herdet stål, bronse, nikkel, plast eller messing. En type kan passe til en spesiell sjanger og et annet plekter passer til en annen type.

Skroll til toppen