Et forbrukslån kan være en rask måte å få råd til noe du har lyst på. Enten det er noe du må få gjort eller ønsker å gjøre. Som det å få reparert bilen sin, betale for en ferie du trenger sårt eller pusse opp boligen din.
Noen krever at man tar sikkerhet i din bolig eller andre eiendeler, men ikke alle krever det
Men hva bør man tenke på før man tar forbrukslån?
1. Du betaler ikke gjeld med forbrukslån, du bare overfører den fra en type gjeld til en annen.
Dette kan spare deg for penger ved å redusere rentekostnadene på kredittkortgjelden din. Dette får du gjerne ved å samle det til et større lån, fremfor mange små lån.
Men da må du passe på å ikke belaste kredittkortene dine med ny gjeld, for da er du like langt eller kanskje lenger tilbake enn du var.
Et forbrukslån gir deg muligheten til å komme deg ut av et gjeldsproblem, men det kan også skape et, hvis du ikke gjør opp for deg eller velger en tilbyder som har for høye gebyrer og renter.
Da kan det være lurt å bruke en aktør som gir deg oversikt over de ulike forbrukslån som finnes, samt vilkår for dem. For det er lett å gå seg vill i all reklamen som ruller og går.
2. Sjekk hvilke vilkår du får før du aksepterer.
Oftest står det i reklamen på forbrukslånet at den effektive renten er fra en viss prosent. Denne renten trenger ikke nødvendigvis å være den du får som tilbud.
Dette er helt avhengig av hvilke type kunde du er for den du ber om forbrukslån fra.
De fleste får lån, men hvor mye og til hvilken rente varierer fra person til person. Så det er viktig at du leser kontrakten godt og forstår de eksakte vilkårene for lånet du vurderer.
3. Har du råd til lånet du skal ta?
Du må også være sikker på at den månedlige inntekten din passer med alle utgiftene du skal påta deg. Du bør derfor sette opp et budsjett og se om du har råd til å ta lånet.
Du bør sjekke med flere aktører også i dette tilfelle og velge den som passer ditt budsjett best.
Noen lånetilbydere tar også et etableringsgebyr. Dette bør du ha fått med i budsjettet ditt og ha undersøkt størrelsen på, før du velger et forbrukslån.
Det du også bør ha med i budsjettet ditt er også litt økonomisk slingringsmonn, både til sparing, ekstra betalinger og eventuelle rentesvingninger.
Jo raskere du betaler ned et lån, jo mer sparer du i rentekostnadene.
Og som man pleier å si, «penger spart er penger tjent».
Denne artikkelen er skrevet som annonsørinnhold.