Hvordan få barn til å spise grønnsaker?

Trenger du en logo?

Noe som ikke er ukjent for de med barn er at barn ikke er så glad i grønnsaker. Dette skyldes at barns smaksløker er veldig følsome og grønnsakene har derfor en mye mer sterkere smak enn det vi voksne smaker. Men grønnsaker er viktig å få spist da de inneholder både viktige mineraler og vitaminer. Barn trenger dette, fordi de er under utvikling. Så hvordan få dem til å spise grønnsaker?

Det er en ingen enkel sak, men her gjelder det å være bestemt og ikke gi etter. Men du skal ikke sitte å tvinge grønnsaker inn i barna dine, det kan bli ganske traumatisk.

Det finnes flere måter å få barna til å spise grønnsaker og du må gi dem tid.

Vi går gjennom noe triks du kan prøve ut.

Belønning:

Du kan alltids motivere dine barn med belønninger for å spise sine grønnsaker, men da må du også holde ditt ord. Er det et barn som aldri har spist noen grønnsaker (poteter telles ikke), bør du begynne med litt av grønnsakene og som du vet at barnet kommer til å klare å spise opp. Etterhvert kan du gradvis øke hvor mye grønnsaker barnet skal klare å spise. Når det gjelder belønning kan dette være fra dessert til en liten klistremerkebok, eller en «grønnsaksbok» hvor man kan klistre inn stjerner og som barnet får ha.

Bare husk å holde det enkelt og ikke forvent for mye av barnet ditt i startfasen

Kreativitet:

Har du ikke lyst til å bruke belønning for å få barnet ditt til å spise grønnsaker, kan du prøve å være kreativ med dem. F. eks liker de fleste barn potetmos, men hva med en rotmos? En rotmos kan inneholde bl.a. brokkoli og gullrøtter, samt poteter, smak til med salt og pepper, så får du se om det faller i smak.

Hvis du også har tid kan du alltids prøve å skjære grønnsakene i morsomme former som barna kan synes er gøy å kanskje spise.

Skjulte grønnsaker:

Noen ganger trenger ikke barnet en gang se grønnsakene for å spise dem, til eksempel kan du kværne opp grønnsaker i en miksmaster og blande det inn i supper, nudler, sauser, osv.

Du kan alltids lage drikke også, men da må du få skjult smaken med noe barna liker som appelsin, bananer, jordbær, osv. Hiv dette inn i en miksmaster og kall det spesial jucie.

Frihet:

Enkelte grønnsaker smaker bedre enn andre. Lag en grønnsaksbar med oppskjærte grønnsaker (agurker, gullrøtter, brokkoli, sukkererter osv.), sammen med dipp (f. eks Tatziki) og la barnet ditt få velge selv.

Fantasi: 

Barn er ganske fantasifulle og hvorfor kan ikke du også være det. Du kan rett og slett prøve å motivere barnet ditt ved å fortelle det at brokkolien er små trær og at store gutter/jenter spiser trær. Du kan også legge inn litt fakta også, mange smågutter er opptatt av å være superhelter. Vel en superhelt trenger et supersyn og det får han fra gullrøtter.

Utflukt:

Ta med barna på en handletur og la dem få velge ut grønnsaker de har lyst til å spise, dette vil de sette pris på. Det er ihvertfall hvert å gjøre et forsøk. Hvis du har mulighet også til å ta dem med til et sted hvor de kan plukke grønnsakene selv, er dette enda bedre. Eksempel på det er et åpent drivhus eller en åpen gård.

Barns smaksløker er i konstant utvikling og du må derfor ikke gi opp hverken den ene eller den andre grønnsaken, selv om du kanskje ikke har lyktes første gangen. Gi det litt tid og se, samt husk at du må selv spise grønnsakene for at barna dine skal ville det. Og aldri lov barnet ditt noe du ikke kan holde, da kan barnet tvile på din troverdighet.

 

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Vidar Pratumchai Børresen
Skroll til toppen