Hvordan skifte olje?

Trenger du en logo?

Det kommer en tid i året hvor man skal ta seg av bilen, utføre service, polere den og bli kvitt steinprut skadene. Det hele kan bli dyrt hvis du skal la et verksted som  tar 900 kr i timen for å gjøre jobben. Spesiellt når mye av vedlikeholdet kan du gjøre selv. Som f. eks å skifte olje. Vi har fått inn en fremgangsmåte på hvordan du kan skifte olje fra Andreas Husby og bilder sendt inn av Fredrik Korsvold. Selvfiks takker dere for deres bidrag.

Dette trenger du for å skifte olje på bilen din:

1 stk jekk, 2 stk småbukker,  1 stk fastnøkkel, 1 stk trakt, 1 par gummihansker, 1 stk bøtte/kanne, pappplate og ny motorolje.

Slik gjør du det:

Steg 1.

Jekk opp bilen i front og sikre med små-bukkene. Bilen jekkes opp på begge sider foran. Aldri går under bilen uten å ha riktig sikring. En jekk kan i etter og du kan ende opp med klem-skader eller i verste fall fatale skader.

 

Steg 2. 

Under motoren vil du finne bunnpanna og på den skal det være en bolt. legg noe papp under o.l så det ikke blir mye gris på garasjegulvet eller i oppkjørselen. Når du har funnet bolten så finn noe å drenere olja i. En bøtte eller kanne passer fint, bruk en trakt for å få olje inn i kannen, trakt er ikke nødvendig, men nyttig.

 

 

 

 

Steg 3.

Bruk gummihansker før du begynner å skru, for dette er litt grisete arbeid. Når du har satt under bøtta/kanna så løsner du bolten med en fastnøkkel som passer og skru resten av bolten for hånd. Dette gjør det lettere å kjenne seg frem til når oljestrålen kan komme.

Steg 4.

Når du har tømt bilen helt for motorolje, så skru tilbake bolten og skru den fast så den sitter, men ikke alt for hardt, da kan gjengene i bunnpanna gå.

Steg 5.

Senk bilen tilbake på bakken og ta opp peile-pinnen og tørk den av. Sjekk i servicemanualen o.l for mengde olje din motor skal ha. Gjerne forhør deg med et verksted eller andre forhandlere som selger motorolje. De har oftest tilgang til dataregister som forteller hvor mye olje hver enkelt bilmodell skal ha og hvilke type.

Steg 6.

Finner du ikke informasjon om hvor mye olje du bør ha i motoren, kan du enten måle hvor mye liter olje du nå har tappet motoren for eller bruke peile-pinnen. På peile-pinnen står det markører for MIN og MAX mengde, så her må du peile litt jevnlig når man fyller etter ny olje. Når du har nådd punktet til MAX på peile-pinnen har du nådd målet og fått skiftet olje. Les også vår artikkel «Hvordan sjekke oljenivå på motor».  Start motoren og la den stå litt på tomgang så olja blir dratt rundt i motoren og smurt seg før du begynner å kjøre.

Etter det er gjort er det bare å kjøre som vanlig

 

 

 

 

 

 

 

Selvfiks anbefaler: Når du skifter motorolje, bør du også skifte oljefilter. Hvor oljefilteret sitter kan variere fra bilmodell til bilmodell. Enkelte krever verktøy som «kopper» for å skiftes, mens andre kan skiftes med kun hendene. Du får kjøpt oljefilter hos forhandlere som selger andre bildeler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selvfiks Advarsel: Har bilen blitt kjørt like før du skifter motorolje, kan oljen være veldig varm og du kan ende opp med brannskader. Aldri stol på at en jekk holder vekten av en bil. Bruk bukker for å være på den sikre siden.

Selvfiks informerer: Denne artikkelen er skrevet av en uregistrert skribent. Selvfiks har gjort enkelte endringer i artikkelen før den ble publisert. Artikkelen er derfor ikke helt lik skribenten har skrevet den.

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Fredriks Korsvold
Skroll til toppen