Hvordan lakkere bilen: Steinsprut- og rustskader

Trenger du en logo?

I løpt av året kommer det rust og rustbobler på bilen vår som skyldes riper og steinsprut. Behandler vi den ikke vil rusten kun spre seg videre og du kan ende opp med å måtte sveise på metall eller i verste fall vrake bilen. Derfor er det viktig å forebygge før rusten blir et stort problem. 

Før du begynner arbeidet er det noen ting du må sørge for er i orden. Sørg for å ha god lufting hvor du skal lakkere, bruk gjerne en filtermaske og gummihansker.

Lese nøye på bruksanvisningen på produktene du skal bruke.

Det er også en god ide å vaske bilen før du begynner på arbeidet. Les mer om hvordan du vasker bil på vår guide «Hvordan vaske bil utvendig?».

Dette trenger du:

1 stk vinkelsliper/kniv, 1 flaske rustfjerner (Kjøpes i bil utstyrs butikker), 3 stk pensler, papir, 1 sprayflaske lakk, 1 sprayflaske grunning, 1 sprayflaske klarlakk og papir

Slik gjør du det: 

Steg 1. 

Start med å fjerne rustboblene og rusten, enten med en kniv eller vinkelsliper ut ifra hvor mye arbeid du har. Vær forsiktig så du ikke ødelegger eller riper opp lakken rundt rustskaden. Gå gjerne over med litt sandpapir også.

 

 

 

 Steg 2. 

Sørg for å fjerne så mye rust som mulig. Gjerne helt til du ser blankt metall.

 

 

 

 

Steg 3. 

Ta rustfjerner flasken og les på bruksanvisningen på flasken før du gjør noe mer.

 

 

 

 

 Steg 4. 

Påføre rustfjerneren med en pensel på de områdene du har fjernet rusten fra og la den fungere

 

 

 

 Steg 5. 

Når rustfjerneren har fått fungerer som beskrevet i bruksanvisningen, så tar du papir og tørker bort restene.

 

 

 

Steg 6. 

Ta frem grunningen og les på flasken hvor lenge den trenger å tørke og hvilke forholdsregler du må ta.

 

 

 

Steg 7. 

Du har valget mellom å spraye grunningen rett på skaden, eller du kan spraye det du trenger av grunning i lokket på sprayflasken og bruke en pensel for å påføre grunningen mer kontrollert.

 

 

 

Steg 8. 

Når du har latt grunningen få tørke den tiden den trenger ut ifra hva som sto i bruksanvisningen, begynner du med å påføre fargelakken. Det er jo en selvfølge at du har kjøpt ønsket farge til bilen din før du begynner å lakkere. Er du redd for at du ikke har kjøpt riktig farge eller ønsker å være 100% sikker, anbefales det at du tar en tur innom en lakkbutikk og får nøyaktig riktig lakkfarge.

De er behjelpelig med å finne hvilke kode

fargen på bilen din har. Oftest finnes den på en metall plate under panseret.

Steg 9.

Du kan også spraye fargelakken i lokket og påføre den med en pensel. La lakken tørke den tiden den trenger som anvist i bruksanvisningen. Når lakken har tørket så påfører du klarlakk og lar den tørke på samme måte.

Og slik er det du fjerner rust og lakkerer bilen din.

 

 

 

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Selvfiks
Skroll til toppen