Hvordan koke egg?

Trenger du en logo?

Frokost er det viktigste måltidet på dagen sies det og da trenger man mye næring. Et kokt egg inneholder bl.a. Jern, sink, proteiner, kalsium, karbohydrater, sunne fettsyrer som enumettet og flerumettet,  vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, vitamin B12, vitamin D, og vitamin E.

Det sier seg selv at et kokt egg er kjempesunt å spise og ikke minst en god start på dagen. Men hvor godt kokt man liker det og hvordan avhenger fra person til person. Vi gir deg oppskriften på alle.

Om du enten liker hardkokt eller bløtkokt egg, så er det sunt uansett. Et egg om dagen skader ikke, med mindre du sliter med kolesterol, da bør du rådføre deg med legen din om hvor mye egg du kan spise i uken.

Dette trenger du for å koke egg:

En kjele, skje, salt, vann og egg.

Slik gjør koker du egg:

Steg 1.

Det første du skal gjøre er å faktisk finne ut om egget du skal spise ikke er råttent. Vanligvis er det nok å lukte og se på eggplommen for å avgjøre det, men siden du skal koke egget er dette vanskelig. Men det finnes en mulighet for det. Du trenger en kjele som du fyller vann og salt i. Plasser så eggene du har tenkt å koke i dette saltvannet. Synker alle eggene ned til bunnen, betyr dette at eggene er friske. Derimot hvis noen av dem flyter er de mest sannsynlige råtne. Kvitt deg derfor med de som flyter

Steg 2.

Nå som du har gjort klar eggene du skal koke, fyller du opp en ny og ren kjele opp med kaldt vann og setter den på komfyren (Du kan også skylle den kjelen du brukte tidligere og bruke den istedenfor også). Hvor mye vann du skal ha i kjelen er avhengig hvor mange egg du har tenkt å koke opp. Et godt råd er at vannet dekker overflaten av eggene noenlunde, ca. 2-3 cm i øyemål. For mye vann øker koketiden, for lite gjør at du til slutt ikke har noe vann i kjelen og da tørrkoker du. Det kan være brannfarlig. Når du har fått målt hvor mye vann du skal ha i, kan du nå ta ut eggene fra kjelen hvis du puttet dem der til og begynne med. Og kok opp vannet i kjelen.

Steg 3.

Når vannet har begynt å koke, skrur du ned varmen og tar en skje og legger hvert egg forsiktig i det kokende vannet slik at eggene ikke sprekker. Og la det koke etter ønsket resultat.Se tabellen under for ønsket resultat og koketid.

Steg 4.

Når du har kokt eggene etter ønsket koketid, så kjøler du dem ned i kaldt rennende vann før du begynner å skrelle dem.

Nå er det bare å nyte de nykokte eggene.

Koketider:

Bløtkokt:

ca. 4 – 5 min.

Stivnet plomme ved kantene også kalt smilende egg:

ca. 6 – 8 min.

Hardkokt:

ca. 9-11 min.

Tips og triks:

Ønsker du raskere koketid kan du tilsette salt og legge på et lokk over kjelen. Skulle en av eggene sprekke under kokingen, kan du tilsette eddik eller salt for å minske koketiden.

Har du prøvd å forme de kokte eggene til hjerter? Vi kan vise deg hvordan.

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Apolonia/FreeDigitalPhotos.net/
Skroll til toppen