Hvordan lage sushi?

Trenger du en logo?

Sushi har blitt populært i Norge de siste årene og det er ingenting som passer bedre med norsk fisk enn sushi. Ris får vi tak i og fisken har vi. Da er det kun noen få ingredienser vi mangler for å få dette til. Vi kommer til å gi deg oppskriften på hvordan du lager Sushirisen fra bunnen av, Nigiri Sushi og Maki Sushi til lavest mulig pris.

Denne oppskriften vil koste deg ca. 150 kr og vil gi deg ca. 40 biter med Nigiri og Maki Sushi.

Hvordan du skal holde dette budsjettet på ca. 150 kr er ved å ikke handle i din vanlige dagligvarebutikk. Der må du trolig ut med opp til 300-400 kr avhengig av hva du velger å bruke i sushien.

Det du skal handle hos din dagligvarebutikk er en grøtrispakke på  ca. 800 gram fra f. eks Geisha til ca. 20 kr. Grøtris og sushiris er så og si det samme. Det er bare navnet som skiller dem og prisen selvfølgelig. Det som er viktig for sushi er at risen er rundkornet. Dette for at den skal bedre holde seg sammen.

Også skal du handle hos din dagligvarebutikk  ca. 500 gram fersk laksefilet benfri med skinn, billigste variant koster ca. 40 kr.

Denne renser du for skinn og det brunrøde området mellom det oransje fiskekjøttet og skinnet, så vasker du det og legger det i fryseren i 24 timer før du skal bruke det.

Dette gjør du for å drepe evt. parasitter som skulle leve i fiskekjøttet. Du kan kjøpe salmalaks, men det er dyrere og smaker det samme som den billigere versjonen. Du slipper bare arbeidet med å rense den, kniven må du uansett bruke etterhvert på fisken.

Resten av varene handler du på en asiatisk butikk. Har finner du varer til sushi for halve prisen av det de koster hos dagligvarebutikken og du får mer pr. pakke enn det du ville ha fått hos dagligvarebutikken. For hvilke varer du skal ha, se ingredienslisten under.

Ingredienser:

ca. 6 dl Grøtris/sushiris

1 ts salt

1 ss sukker

ca. 500 g benfri og skinnfri laksefilet (Du renser den selv for skinn)

ca. 40 ml risedikk (0,4 dl)

1 pk nori-tang

1 liten pakke med wasabi

1 glass med syltet ingefær

1 flaske med lys soyasaus

1/2 agurk

1 stk moden avokado

ca. 6 dl vann

Dette trenger du: 

1 stk kasserolle, 1 stk bambusmatte, 1 rull med plastikkfolie, 4-5 skåler, spisepinner (Ikke nødvendig), tallerkner, skjærefjøl for fisk, skjærefjøl for grønnsaker, 1 stk bolle, 1 stk skjee og 2 stk skjærekniver.

Slik gjør du det:

Steg 1. Det første du skal gjøre er å gjøre klar risen. Dette er det som tas lengst tid å tilbrede. Begynn å fylle kasserollen med kaldt vann og ris. Vask risen ved å røre i den med hendene og bytt ut vannet, helt til vannet blir klart. Deretter lar du risen stå i vannet i 25 min.

Steg 2.  Når risen har stått i 25 min, så heller du ut vannet og fyller det opp med 6 dl vann for 6 dl ris. Så koker du opp vannet og risen med et lokk over. Skru varmen litt og la det koke helt til vannet er borte.

Steg 3. Når vannet er kokt bort, heller du risen i en bolle og lar den avkjøles. Putt gjerne den i kjøleskapet hvis ønskelig.

Steg 4. Mens risen avkjøles begynner du med sushi marinaden. Hell risedikken, salt og sukker i en skål og bland dette ut med en skjee helt til saltet og sukkeret er oppløst i eddiken.

Steg 5. Ta frem den avkjølte risen og bland marinaden ut i risen. For å få en jevn fordeling av marinaden i risen bør du helle litt marinaden om gangen, mens du skuffer om risen med en skjee.

Marinaden gjør risen klembrig, samtidig som den gir risen en god smak.

Steg 6. Nå som risen er klar, kan du begynne å gjøre klart de andre ingrediensene. Begynn gjerne med å skjære laksen i ca. 4 millimeter tykke skiver, disse skal brukes i Nigiri Sushi, mens de resterende skivene kan brukes i Maki.

Steg 7. Skjær agurken i strimler på grønnsaks skjærefjølen, gjør dette også med avokadoen etter at du har skrelt den. Ønsker du å bruke andre grønnsaker, er det lov, ja til og med frukt. Det er også lov å prøve seg med frem med andre ting enn fisk på sushien. Skal du bruke kylling eller kjøtt, så bør det være stekt først.

Slik gjør du det Maki Sushi:

Steg 1. Ta frem bambusmatten og pakk den inn med plastikkfolie. Dette for å holde matten ren for ris som kan settes seg fast mellom bambuspinnene.

Steg 2. Legg på et ark med Nori-tang og «smør» på med ris slik at den dekker mesteparten av arket. Fyll en skål med litt vann.

Steg 3. Legg de strimlede grønnsakene og laksen i en linjen i midten av arket.

Steg 4. Rull sammen arket med innhold med bambusmatten og press godt sammen det rullede arket. Dypp en finger i skålen med vann og smør vannet på den løse enden av Nori arket. Så presser du litt til med bambusmatten. Nori-tangen limes av vannet.

Steg 5. Nå som du har en avlang rull med nori, ris, grønnsaker og fisk, så skal du skjære denne opp. Skjær den først i to, så skjærer du de to bitene i to igjen, slik fortsetter du til du har ca. 10 biter.

Og det er slik du lager Maki Sushi. Du står fritt til å bruke annen fisk og sjødyr, som f.eks. reker, m.m.

Slik gjør du det Nigiri Sushi:

Steg 1. Fyll en skål med vann og hendene dine i vannet. Dette gjør du for at den klebrige risen ikke skal sette seg fast i hendene dine og risen dermed litt mer medgjørlig.

Steg 2. Bruk skjeen til å ta opp risen og legg den i håndflaten din. Form deretter risen til en oval ball.

Steg 3. Noen foretrekker wasabi under laksen i Nigiri Sushi, men dette er helt opp til hver og en. Det du skal gjøre når du har formet en ovalball er å bekle denne risballen med laks. Form laksen og risballen slik at laksen dekker den øvre delen av risballen og laksen fester seg godt til risen.

Og der var du ferdig med din første Nigiri Sushi bit. Bare gjenta prosessen til du har brukt opp risen/laksen eller til du har fått de antall bitene du ønsker.

Du står selvfølgelig fritt til å bruke andre typer fisk og sjødyr som f. eks kveite, kamskjell, m.m.

Fortsettelse: Steg 8. Server Sushien med syltet ingefær i en skål og soyasaus i en annen. Klem ut litt wasabi på hver tallerken som skal brukes og ta frem yndlingsdrikken din. Nå er det bare å hive innpå. Sushien smaker best når det romtemperert eller når risen er litt lunken.

Slik spiser du sushi:

Steg 1. Smør på litt wasabi på Sushien.

Steg 2. Dypp Sushien i soyasaus.

Steg 3. Legg på syltet ingefær og hiv innpå.

Hva du velger å ha på eller ikke og hvilke rekkefølge dette kommer i har ikke noe å si. Det er opptil deg hva du liker.

Fint om du også bruker spisepinner for opplevelsen sin skyld, samt at det gjør dyppingen i soyasausen lettere.

Hvet du ikke hvordan man bruker spisepinner, kan du lese vår guide: «Hvordan bruke spisepinner»

Følg oss på www.facebook.com/Selvfiks for flere slike oppskrifter og andre tips og triks.

 

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Selvfiks
Skroll til toppen