Hva er et essay?

Trenger du en logo?

Når du går på videregående, studiespesialiserende, må du vite hvordan du skriver et essay. Men, hva er essayet egentlig?

Essayet er veldig likt kåseri. Det er frittalende, varierende og friere. Essayet er en meta-sjanger. I hovedsak handler essayet om å tenke, og skrive ned hva man tenker om et gitt emne. Man kan gjerne si at essayet handler om en spasertur gjennom dine tanker om et emne, der man hele tiden avsporer og forteller om egne opplevelser. Ordet essay kommer fra det franske «essai» som betyr forsøke. Sjangeren fikk sitt navn fra Les Essais som er en bok fra den franske forfatteren Michel De Montaigne i 1850. Den norske essay-versjonen skiller seg fra den engelske formen. Den engelske formen ligner mer på en norsk artikkel, mens som nevnt er langt fra den norske essay-versjonen.

Vi deler essay i to deler: personlig essay og saksessay. Personlig essay skrives gjerne i jeg-form og forfatteren benytter seg her av egne erfaringer. I saksessay er selve saken i sentrum, mens forfatteren trer mer i bakgrunnen.

Lurer du på  nøyaktig hvordan du skriver et essay?

Les hvordan du skriver et essay (ekstern lenke)

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Daria/ epicantus på Flickr brukt under lisens: https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Skroll til toppen