leiebil

Hvordan leie en leiebil?

Trenger du en logo?

Mange av oss bruker bilen daglig. Den representerer en form frihet som gir oss muligheten til å dra hvor vi vil og når vi vil.

Noen av oss eier bil og andre ikke, men det har ikke noe å si når man skal på ferie. For sjeldent er bilen med oss på ferie lenger. Nå er det lange eksotiske reisemål som gjelder. Men det å sette seg inn i den lokale kollektivtrafikkens rutetabeller er en utfordring i seg selv.

Men som vi alle vet, så er det å være pakket sammen med mange mennesker, selveste eldoradoet for lommetyver.

Da kommer den kjære bilen inn igjen. Da må vi leie bil for å få den friheten og mulighetene den representerer i ferien også.

Vi gir deg noen råd på hvordan du leier en leiebil, og samtidig gir deg noen anbefalinger om hvem du ikke skal bruke til dette formål.

brussels

Før du begynner å søke etter leiebil:

Så mener vi at det er viktig at du gjør deg kjent med din ferie destinasjons lover og regler, samt kultur for bilkjøring. Vi mener ikke at du skal bli en advokat, men lære deg hva de ulike symbolene betyr og hvilken side på veien du skal kjøre.

I noen land så kan man faktisk ta til høyre på rødt lys, mens i Norge ville dette vært et brudd på trafikkreglene. Så da kan du fort få tutting når du står stille på rødt lys på høyrekjørefelt.

Trafikkulturen og veiens standard sier også noe om man bør kjøre eller ikke. Landveisrøveri er også en fare i noen land. Så sånne ting bør man vurdere før man vurderer å kjøre selv. Men de fleste turistland er ganske trygge å kjøre i.

finn.no

Når du skal søke og bestille leiebil, så unngå mellomledds fellen:

Du har sikkert merket at når du bestiller flybilletten din, så får du tilbud om leiebil.

Leiebilen du får tilbud om virker som den er levert av flyselskapet selv, gjennom en av de store bilutleieaktørene som Hertz, Europecar, osv. Noe den forsåvidt er, men flyselskapet har ingen ansvar for din leiebil, de bare videreformidler deg til enda et ledd imellom deg og disse bilutleieleverandørene.

Disse leddene fordyrer leiebilen din, gir deg dårligere tilbud og ivaretar deg dårligere, samtidig som de fritar bilutleieleverandøren fra ansvar knyttet til din bestilling. For du bestilte ikke av bilutleieleverandøren selv, men to andre forskjellige selgere.

I dette tilfelle har flere Norske aktører hevet seg på denne trenden, fordi det er lukrativt. De får betalt for hver bestilling som kommer gjennom dem. Noen av aktørene som har hevet seg på denne trenden er bl.a. Norwegian og Finn.no, de bruker da det Irske selskapet som heter Cartrawler.

«Cartrawler er en «broker» i bilutleiemarkedet, som kjøper og selger bilutleiedøgn, og fungerer som et mellomledd mellom bilutleiefirma og kunde. De kjøper leiedøgn av bilutleieselskapene, på samme måte som at Hotels.com kjøper hotellrom fra hotellkjedene og selger de videre. De hevder å være best i klassen når det kommer til leiebiler. Men vår erfaring er at det kan bli fort en fordyrende affære å bestille bil gjennom dem.» – Journalist Oddvin Aune i en NRK artikkel fra 18.10.2012.

I 2012 undersøkte NRK priser og vilkårene tilknyttet til Cartrawlers utleiebiler og funnene de gjorde var at det lønte seg å bestille rett fra bilutleieleverandøren, fremfor gjennom Cartrawler som Finn.no og Norwegian bruker.

norwegian

Vår erfaring med Cartrawler:

Vi skulle ønske vi hadde lest artikkelen til NRK før vi selv gikk i Cartrawler fellen. I sommerferien 2017 ble det bestilt en tur til Casablanca gjennom det Belgiske flyselskapet Brussels Airlines, rett etter bestilling fikk vi tilbud om å bestille leiebil, noe vi hadde i utgangspunktet tenkt å gjøre.

Prisen på leiebilen virket rimelig på det daværende tidspunktet, uten at vi hadde gjort noen nærmere undersøkelser.

Vi fikk muligheten til å betale med engang, noe som ville gi laveste pris eller betale når vi skulle hente bilen, noe som var dyrere. Men det var mulig å avbestille 24 timer før, hvis man ikke skulle ha bilen allikevel.

Vi valgte selvfølgelig det billigste alternativet med de 24 timene som en avbestillings mulighet i bakhodet.

Noe vi i ettertid skulle angre på.

Når vi mellomlandet i Belgia, oppsto det en medisinsk situasjon, som gjorde at vi ble forsinket.

I den forbindelse ringte vi gjentatte ganger til det telefonnummeret vi hadde fått oppgitt, for å informere om at vi blir forsinket, men at vi fortsatt ønsker bilen, til tross for kortere leietid.

Men det var ingen som svarte på telefonnummeret vi hadde fått oppgitt av Cartrawler. Så det ble forsøkt sendt en e-post til Cartrawler om dette. Det eneste svaret vi fikk med engang, var et automatisert svar, hvor de hadde fått vår henvendelse og at vi ville få svar når dette var blitt behandlet.

Det hele endte opp med at bilen vi skulle ha, ble leid ut til noen andre, og Cartrawler svarte først flere dager etter at vi var kommet til Casablanca.

peugeot 2008

Heldigvis var Hertz på banen og skaffet oss en meget stor familiebil til  halve prisen av det Cartrawler annonserte med for samme bil for samme periode:

Peugeout 2008 3 uker i juli 2017 fra Casablancas hovedflyplass:

Cartrawler: 11 000 MAD  (Marokkanske Dirhams =MAD)
Hertz: 5000 MAD

I dialog med Cartrawler, ble vi lovet full refusjon på grunn av det som hadde hendt oss (fortsatt kommunikasjon kun pr. e-post gjennom brukerportalen deres), og at vi skulle motta denne refusjonen innen 14 virkedager.

Men det hører med til historien at denne refusjonen aldri kom og de sluttet å svare på våre henvendelser.

Heldigvis hadde vi reiseforsikring.

Men en ting lærte vi.

Aldri mer Cartrawler.

casablanca

Ikke lei gjennom Cartrawler eller lokale selskaper:

Vi har argumentert godt nok for hvorfor man ikke skal leie av Cartrawler, men noen andre dere ikke bør leie av er de lokale utleierne i landet du skal til.

Disse krever ofte et slags depositum, som du trolig aldri ser igjen av, men noen operer også med å ta passet ditt i depositum.

Vi har hørt mange historier om hvordan stressede turister ikke får passet sitt tilbake, før de har betalt for en skade som var på leiebilen når de fikk den. For å rekke flyet, betaler de fleste summen som kreves, bare for at man skal få passet sitt tilbake.

Så hvis du ikke har bestilt på forhånd, så lei en bil av de store kjente selskapene, fremfor de lokale.

De er mer seriøse enn mange av de leiebilhaiene der ute. Og vi anbefaler selskaper som også har lokaler i Norge.

Trenger jeg forsikringen utleiefirmaet tilbyr?

Det er uten tvil at du kommer til å bli tilbudt og i noen tilfeller presset til å kjøpe en ekstra forsikring på leiebilen, når du skal hente den.

Men det er ikke sikkert du trenger denne forsikringen, for hvis du har en ordentlig reiseforsikring, som vi anbefaler på alle reiser.

Så vil en forsikring fra utleiebil selskapet ikke være nødvendig å ha. For du har da leiebil dekket i reiseforsikringen. Her gjelder det å lese vilkårene i reiseforsikringen før man bestemmer seg.

Bruk kredittkort:

I alle tilfeller vil vi anbefale å bruke kredittkort når du skal betale for leiebilen. Kredittkort har ofte en mye større sikkerhet mot svindel og de har noen sterke virkemidler for å få tilbake pengene du kanskje ikke skulle ha betalt.

Den billigste måten å leie bil på:

Den desidert billigste måten å leie bil på er ved å betale på forhånd og i god tid før du skal reise, samt unngå mellomledd som flyselskaper, finn.no og Cartrawler.

Bestill direkte av utleiefirmaet.

Men før du gjør det, så sjekk prisene hos flere leverandører og hvis du kan unngå å leie bil på flyplassen, så gjør det.

Det er oftest dyrere å leie bil på flyplassen enn i byene.

cartrawler

Ta gode bilder:

Når du omsider har kommet deg til skranken for å hente leiebilen, så blir du henvist til leiebilen og med et skjema med en tegning av bilen.

Det er nå du skal dokumentere sammen med bilutleie selskapet hvilke skader som allerede er på bilen, hvilke kilometerstand den har og hvor mye drivstoff som er i den når du får den. Dette skal føres i skjemaet, hvor du så signerer. Det er nå du kan spare deg for masse trøbbel.

Dette dokumentet vil bli brukt mot deg, hvis det er noen avvik når du skal levere bilen.

Men dette dokumentet kan være vanskelig å forstå og vanskelig å lese i ettertid.

Vår sterke anbefaling er å ta bilder.

Ta bilder av alt.

Alle steinsprut skadene både i glass og karosseri, alle ripene, alle skadene på inventar i bilen, selv slitasjeskader kan bli brukt mot deg.

Skru på tenningen og ta bilde av drivstoffmåleren og kilometerstanden.

Hvis dette også til representanten fra utleieselskapet.

Påse at bildene er daterte.

Dette trikset har hjulpet oss flere ganger med å avslutte en diskusjon med bilutleie selskapene.

En ting til før du tar med deg bilen:

Før du tar bilen du har leid, så er det mange ting som kan være veldig dyrt, men som ikke er synlig på et bilde. Og da snakker vi om bilens indre.

Vi vil anbefale at du peiler oljen og ser om bilen har nok olje. Dette kan ha mye å si om du får et motorhavari mens du har bilen eller ikke.

Sjekk ut vår artikkel om å peile olje: Hvordan sjekke oljenivå på motor

Gjerne spør om serviceintervallene på bilen og ikke glem å teste alle funksjoner på bilen, alt fra knappene, til å høre på motoren. Disse tingene kan det hende du blir belastet for, hvis det skulle oppstå en uenighet om hvem som er skyld i det.

Fra bilutleie selskapets side, kan det hende at de oppdager dette først når du har bilen, men at det var en annen kunde som var skyld i det. Dette blir vanskelig å motbevise hvis du allerede har hatt bilen i noen uker.

Oppdager du feil som er tilknyttet bilens motor og som kan føre til motorhavari eller gå på sikkerheten løs, vil vi anbefale om at du ber om å få en annen bil. Har de ikke det, må du vurdere om du ønsker å ta bilen allikevel eller be om refusjon.

Dokumenter også motorproblemer, gjerne med en video, så man kan evt. høre lyder og liknende.

bilnøkler

Når du skal levere bilen tilbake:

Da var ferien over og du skal nå levere tilbake bilen du har leid. Før du gjør dette, er det noen ting du må huske på, for å unngå ekstrakostnader.

Gå over bilen og se om det har dukket opp noen skader, se gjerne på bildene du tok når du hentet bilen.

Hvis det har det og du har tid, så utbedre dem før du leverer bilen tilbake.

Det er mye dyrere om utleieselskapet skal gjøre det, noe de oftest ikke gjør, men tar seg allikevel betalt for det.

Få bilen vasket, både innvendig og utvendig.

Fyll tanken til det nivået du og selskapet har blitt enige om. Dette vil også koste deg ekstra, hvis du leverer bilen med nesten tom tank. Da blir du belastet for tiden det tar å fylle bilen, samt utgiftene til drivstoffet.

Til slutt vil vi bare si følgende:

Alt vi har skrevet over, har kanskje skremt deg litt. Men i de fleste tilfeller går det å leiebil ganske bra. Det er derfor utleieselskapene fortsatt eksisterer. Så det gjelder bare å følge våre råd så godt som mulig, så vil dette gå smertefritt.

God ferie og kjør forsiktig.

Har du noen erfaringen med leiebilfirmaer du vil dele med oss eller noen gode råd?

Fyr løs i kommentarfeltet.

Kildehenvisning:

NRK artikkel om Cartrawler fra 2012: https://www.nrk.no/livsstil/sjekk-dette-nar-du-skal-ha-leiebil-1.8354530

Skroll til toppen