Hva bør barn spise

Hva bør barn spise?

Trenger du en logo?

Hva barn bør spise avhenger av alder. Dette fordi barns kropp er i konstant utvikling og en slik kropp trenger mye god og forskjellig næringsrik mat.

Mat fra 0-2 år

I barnets 4 første måneder bør dette bestå av kun morsmelk. Morsmelk inneholder alt barnet trenger i denne perioden og barnet bør få selv bestemme hvor ofte det skal die.

Det er ikke alle som får til amming, dette av ulike årsaker og jern beriket morsmelkerstatning pleier da å bli løsningen frem til barnet er ett år.

Når barnet blir eldre og fordøyelsessystemet utvikler seg ytterligere kan barnet da innta andre typer mat. Melk er som oftest anbefalt at man venter med til barnet er 10 måneder og da i små mengder. Dette skyldes at ku melk inneholder lite jern og barnet trenger nok jern i kostholdet sitt. Morsmelk har nok jern for barnet helt til det blir rundt 6 måneder.

Man kan trygt begynne med fast føde når barnet er rundt 4 måneder. Tiden for når man bør begynne med fast føde er i hovedsak avhengig av barnet selv. Hvis barnet ønsker å die oftere, viser interesse for annen mat og vektøkningen ikke kommer i forhold til vekstkurven. Kan det være et tegn på at barnet ikke får i seg nok mat. Man kan i dette tilfelle rådføre seg med helsestasjonen om man bør begynne med fast føde.

Fin næringsrik fast føde er både kjøtt, fisk, grønnsaker og frukt. Som tidligere nevnt, bør man vente med melken til barnet er 10 måneder.

I matbutikken får man kjøpt fast føde beregnet for barn. Det står på pakningen for hvilken alder maten er anbefalt. Du kan enten velge å kjøpe de i butikken eller lage maten selv basert på samme innhold.

Mat fra 2 år

Når barnet passerer 2 år blir kostholdsrådene de samme som det er for oss voksne og det er på samme tid barnet også i hovedsak begynner i barnehagen.

I de fleste barnehager har man et godt variert kosthold som nettopp ivaretar barnets behov. Dette for hele oppholdet i barnehagen. Inkludert frokost.

Mens andre barnehager ikke nødvendigvis har frokost inkludert i tilbudet. Da er det opp til foreldrene å sende med god næringsrik frokost til barnet.

I løpet av dagen bør barnet få i seg nok jern, omega-3, kalsium, ulike vitaminer som A, C og D, kostfibre og mineraler.

Det er spesielt viktig å få i seg vitamin D da dette er med på å gjøre opptaket av kalsium mulig, og vitamin C er med på å øke opptaket av jern. Samt styrker ulike mineraler og vitaminer barnets imunnforsvar, noe som holder barnet friskt.

Jern finner man oftest i kjøttpålegg, mens kalsium i melkeprodukter. Omega-3 er som oftest å finne i fiskepålegg og det samme gjelder vitamin D. Vitamin D får vi også gjennom solen, men når det blir mørkere årstider må man basere dette på kostholdet.

Vitaminer og mineraler finner man ofte i grønnsaker og frukt. Det samme gjelder kostfiber, men man finner dette nok mest i grovt brød. Altfor grovt brød til barn kan gjøre at barne føler seg mett lengre enn det bør. Så noe halvgrovt brød er å foretrekker, slik at barnet får i seg nok næring.

Skal du ha både brødskiver, frukt og grønnsaker i en og samme matboks, kan det fort bli en mix salat av alt. Da er det ikke sikkert barnet ønsker å spise frukten med kjøttpålegg og grønnsakene som er blandet med brød, ost og fiskepålegg.

Det kan derfor være lurt å bruke ulike matbokser til den ulike maten eller ha en matboks som er tredelt.

Vann

Næringsrik mat er viktig, men man må ikke glemme at et barn også som oss voksne må få i seg nok vann. Det finnes vann i maten barnet spiser, men dette er ikke nok. Derfor må barnet også få i seg vann ved å drikke. Dette gjelder ikke spedbarn, da de får det de trenger i hovedsak ved å die.

Men eldre barn bør få i seg vann ved å drikke. Dette spesielt på varme dager og siden barnet er i mye aktivitet i barnehagen.

Så pass på å få sendt nok drikke til barnet når det skal i barnehagen. Dette kan man fint gjøre ved å sende med barnet en vannflaske. 

På den måten sørger du for å sende med nok næringsrik mat og drikke til barnet ditt.

Skroll til toppen