vannsøyle

Hvordan velge riktig klær til vær for barn?

Trenger du en logo?

På høst og vinterhalvåret er det mye fuktighet ute og barna trives både i vannpytter og i snøen og oftest er de ute hele dagen å leker.

Da er det viktig at barna har på seg rett klær til rett vær. Men hva bør man velge og hvordan velge det?

Noen ting man bør tenke på når det kommer til uteklær er at barnet skal bevege seg i dem, at det skal være komfortabelt,vindtett, samt at det skal holde barnet både tørt og varmt.

Vannsøyler

Ulltøy er fint å ha på for å holde barna varme, men de holder ikke dem tørre. Da blir vannsøyler viktige å tenke på. Spesielt for parkdresser.

Les vår artikkel om ulltøy: Hvordan velge riktig ulltype til barn og hvorfor?

Vannsøyler er en målemetode man bruker for å si noe om hvor mye vann et tekstil tåler, før det lekker igjennom og dette er da definert i millimeter (mm). Slike tester gjennomføres etter spesifikk ISO standard i laboratorier.

Man anser tekstil til å være vann avvisende ved 3000 mm, men dette er ikke nok for yttertøy til barn som skal leke i fuktig og kaldt vær en hel dag.

De beste klærne man kan finne med hensyn til vann avvisning har en vannsøyle på hele 20 000 mm. Men dette er ikke nødvendig å ha på en parkdress, vinterdress, regntøy eller øvrige vinterklær for barn.

For barneklær holder det med 10 000 mm.

Pustbarhet

Men at klærne har høye verdier på vannsøyle er ikke det eneste man må sjekke.

Det er viktig også at klærne puster. Dette måles da i gram (g) og de beste tekstilene som også puster best samtidig som de er vann avvisende er på hele 20 000 g.

Men igjen det er ikke nødvendig å gå så høyt når det gjelder barneklær. Her holder det også med 10 000 g.

Alt etter bruk

Skal barnet ikke holde seg hele dagen ute i vær og vind, så kan man gå ned på mengde vannsøyle. Men jo mer man går ned, jo mindre vil klærne kunne klare å holde vannet ute.

Vedlikehold

Vannsøylenivået vil bli noe redusert over tid og det skyldes blant annet når man vasker tøyet.

Det anbefales derfor å følge produsentens veiledning når det gjelder vask.

For å motvirke reduksjonen i vannsøylen kan man impregnerer tøyet over tid.

Her finnes det mange produkter man kan velge mellom når det gjelder impregnering. Men bruk impregnering uten silikon, da silikonen kan faktisk svekke egenskapene til tøyet.

Impregneringsspray med silikon er oftest forbeholdt sko.

Skroll til toppen