skjeggkre

Hvordan bli kvitt skjeggkre?

Trenger du en logo?

Skjeggkre utgjør ingen skade på boligen, men allikevel er de ansett som skadedyr som også reduserer verdien på ens bolig.

Det er svært vanskelig å bli kvitt dem og det er som oftest bedre å la dem aldri komme inn i ditt hjem. Men dette er ikke alltids lett. Skjeggkre kan komme med papp du drar med inn i hjemmet og annet papirholdig stoff. De har blitt mer utbredt i Norge de siste årene, og det er nesten snarere en regel enn unntak i enkelte bydeler i Norge, at disse finnes.

Vi gir deg noen råd til hvordan du kan bli kvitt skjeggkre i din bolig.

Forstå skjeggkre for å bli kvitt skjeggkre

For å kunne kvitte deg med skjeggkre må man forstå dem. Skjeggkre er nattdyr, så de er sjeldent synlige om dagen. Du kan oppdage dem i det du slår på lyset på nattestid, men de søker fort tilbake til et mørkt sted.

Du vil kunne finne dem i tørrvarer du har. Skjeggkre lever av cellulose som finnes i treprodukter som papp og papir. Derfor vil du finne spor etter dem i bøker, bilder, blader og andre produkter som inneholder dette.

I boligen vil de som oftest være å finne i vegger, på bad, kjellere, kjøkken og under gulv.

Nå som du vet hva de spiser og hvor du kan forvente å finne dem kan du sette inn tiltak for å bli kvitt dem. De trives godt i miljøer hvor det er fuktig og varmt.

Limfeller og andre feller

Hvis du har funnet ut hvor de kan befinne seg i din bolig, er det på tide å lage feller. Her kan du lage enkle limfeller med teip, ved å snu limsiden slik at den peker oppover. Da vil skjeggkre og andre insekter i din bolig sette seg fast når de går over teipen.

Plasser gjerne limfellene i alle aktuelle steder og se hvilken av fellene som fanger mest. Da får du en grei pekepinn på hvor de befinner seg i boligen.

Det å bli kvitt skjeggkre er ikke enkelt, bare så det er sagt. Men å prøve disse tiltakene vil redusere dem og forhåpentligvis bli kvitt dem helt.

-Bollefellen

En annen felle du kan prøve ut er den såkalte bollefellen, hvor du plasserer bomull eller vått papir i en bolle. Så gjør du innholdet tilgjengelig for de små insektene ved å lage en bru av noe i plast og som ikke er for glatt.

Skjeggkreet vil så ta seg frem for å spise av det som er i bollen, men vil ikke klare å komme ut igjen pga det glatte laget i bollen.

Forsegle alle hull

Har du lokalisert hvor skjeggkreene holder til i boligen din, må du passe på at de ikke forflytter seg eller at flere kommer til når du begynner å bekjempe dem. Forsegle derfor alle hull og sprekker som gjør at insekter kan komme til ditt hjem og til det berørte området.

Du vil på denne måten holde dem i ett område slik at de er litt enklere å bekjempe.

Frysing

Dette trikset fungerer på flere skadedyr enn bare skjeggkre, men som alle andre insekter, legger skjeggkre egg. Så selv når du tror du har tatt knekken på de siste i din bolig, klekkes nye ut og du må begynne på nytt. Derfor kan det være lurt å samle alt de kan ha lagt egg i eller befinner seg i og fryse dem.

Dette er i hovedsak papirprodukter som bøker, magasiner, men også  klær.

Sett det du har tenkt å putte i fryseren i lufttette plastposer og la naturen gå sin gang. For å være helt sikker på at du har tatt knekken på dem, bør du la dette ligge i fryseren i noen døgn. Jo lengre jo bedre.

Dette bør du også gjøre med papirprodukter som du også skal kaste. På den måten forhindrer du at de sprer seg eller rømmer fra søppla di.

Urter og krydder:

Det finnes en del insektmidler som påstår at de kan ta knekken på skjeggkre, men disse små insektene er tilpasningsdyktige og kan bli resistente mot dette. Da ender du opp med å spre insektmidler i ditt hjem, uten at det hjelper.

Du kan heller prøve noen kjerringråd som kan kanskje fungere. Dette er at du strør litt kanel eller bordsalt i de områdene hvor skjeggkreene holder til.

Vi er ikke helt sikre på hvordan dette skal fungere. Men vi vet at skjeggkre foretrekker fuktige omgivelser og at bordsalt og kanel kan være med på å gjøre fuktighetsnivået lavere. Dermed gjøre leveforholdene dårligere for dem.

Noen andre råd som kan prøves er at man benytter urter som eukalyptus, basilikum og kamferplante og setter dette ut i de områdene hvor skjeggkreet befinner seg. Man kan også gjøre dette med lavendelolje.

Det de nevnte urtene og oljen har tilfelles er at de avgir lukt, dette kan mulig ha effekt på skjeggkreet til å forlate hjemmet ditt.

Bekjempelse av skadedyr er aldri gjort over natten, så her må man ha tålmodighet og en langsiktig plan.

Skroll til toppen