I vårt kjære kalde land Norge er vi ofte nødt til å bruke salt på veiene, dette sliter på vår bils understell.
Det er derfor viktig å vaske bilen ofte for å få vekk bl.a. vei-saltet. Men det er helt vanlig at det går hull i eksos -anlegget og at det til vanlig skyldes rust etter langvarig slitasje og korrosjon.
Dette er veldig lett å skifte ut oftest og noe du kan kan gjerne gjøre selv før du drar til verkstedet med dine opptjente kroner.
Du kan også spare penger på å kjøpe delene selv hvis du leter litt på nettet istedenfor at verkstedet skal bestille delene for deg.
Eksos anlegget kommer i deler og man kan bestille hver enkelt del separat. Vi tar utgangspunkt i en gammel Volkswagen Polo fra 1996 i denne instruksjonen.
Eksosanleggene kan variere fra bilmodell til bilmodell. Det er lyddemper bakre del vi skal skifte i dette tilfelle.
Av og til kan bolter være rustet fast og hvis rustspray ikke fungerer er det varmebehandling eller vinkelsliper som må til.
Med mindre du kan bruke slikt utstyr fraråder Selvfiks at du fortsetter på arbeidet, men lar heller et verksted med løftebukk gjøre det.
Selvfiks Advarsel: Aldri stol på at en jekk holder vekten av en bil. Bruk bukker for å være på den sikre siden.
Symptomer:
Eksos kommer ut mellom bakhjulene og forhjulene.
Økt lydstøy fra eksosanlegget. Enda mer når du gasser på.
Dette trenger du:
Rustspray, skiftenøkkel, pipesett, ny lyddemper– bakre del, evt. ny skjøterør med mindre du kan bruke den gamle, tektylspray, jekk og 2 stk bukk
Slik skifter du eksos – anleggets lyddemper:
Steg 1.
Begynn først å jekke opp bilen og sett bukkene på plass, slik at bilen står stødig på dem. Etter dette rengjør du mutterne/skruene som er på skjøterøret til eksos -anlegget(Se bildet).
Spray litt med rustprayen for å lette arbeide med å skru løs skjøterøret. Bruk passende pipesett og skiftenøkkel for å skru løs skjøterøret som skjøter mellom lyddemperen og bakre lyddemper.
Riktig dimensjon på skjøte-rør og bakre lyddemper kan du få fra din bilforhandler, ellers har de butikkene som selger slike deler en database på hvilke som passer for hver enkelt bilmodell og om de har slike deler på lager/til salgs.
Steg 2.
Når du har løsnet skjøterøret, er det oftest nok til at du får ut det lange røret til den bakre lyddemper.
Selve lyddemperen henger oftest i gummifeste som du kan lirke den ut av. Dette kan variere fra bilmodell til bilmodell, så se etter andre skruer før du begynner å bruke krefter på å lirke ut de resterende delene av lyddemperen.
Og ikke glem at bilen står kun på noen bukker, så du vil helst ikke ha bilen over deg, mens du er der nede og jobber.
Steg 3.
Når du har fått løs alle delene av den gamle og ødelagte bakre lyddemperen er det på tide å gjøre klar den nye. En god idé er å spraye på tektylspray på den øvre delen av den nye lyddemperen før du monterer den på plass.
Dette fordi det kan bli vanskelig å komme til på den øvre siden av lyddemperen når den er montert på plass. Du kan også bruke vanlig tektyl som du påsmører med pensel hvis du har det, men i dette tilfelle holder det med sprayboks.
Tektylen beskytter metallet mot asfalt og salt og er med på å forebygge rust. På den måten holder den nye lyddemperen din litt lenger.
Steg 4.
Det er viktig at du følger bruksanvisningen for tektylen og rengjør lyddemperen i henhold til bruksanvisningen før du påfører tektylen. Så lar du den tørke grundig før du monterer lyddemperen på. Nå kan du ta deg en velfortjent pause, mens du venter.
Steg 5.
Nå er det tid for å montere på den nye lyddemperen. Her kan det være greit om du har litt hjelp, men det går helt fint uten også. Før du begynner å jobbe under bilen, så er det viktig at du har montert på men ikke strammet til skjøterøret. I hvilken ende du begynner er opptil deg, men vi valgte å begynne med å feste skjøte-rør enden til den midtre lyddemperen, for så å montere lyddemperen fast i gummifestet.
Når du har skrudd til og lyddemperen er montert ordentlig tar du å sprayer/maler på tektyl slik at hele lyddemperen blir dekket med tektylen.
Og slik er det du skifter den bakre lyddemperen.
Støter du på problemer, skrivefeil, har noen andre råd/tips/triks eller mener vi feil informerer, så ikke nøl med å ta kontakt med oss eller fyre løs i kommentarfeltet.
Vi ønsker både ris og ros velkommen.
En stor takk til Abdennabi Elyamani som utførte arbeidet med eksos -anlegget på Poloen som er blitt brukt i denne instruksjonen.