Riktig belysning i ditt hjem har mye å si, både for din trivsel og din helse. Lys gjør også noe med hvordan ting blir fremstilt. Og for de med migrene, har dette faktisk en del å si. Så hvordan velger man riktig belysning for hvilket som helst rom? Svaret har vi funnet ut for deg.
Lys i gangen:
Gangen er oftest det første våre gjester ser, men også det området i ditt hjem som knytter de andre rommene sammen.
Den fungerer også som lagringsplass for sko, jakker og andre ting. Så her bør belysningen både være dekorativ og ikke for sterk. Lyset bør alltid være på, så man slipper å famle i blinde når man må på badet om natten.
I gangen bør derfor belysningen kunne reguleres i forhold til døgnet. Dette kan gjøres med en dimmer, men har man ikke det, bør man velge lys som er i verdien 500-1000 lumen. (Hvor mye lumen en lyspære har, står oftest på pakningen.)
Hvor du plassere lyset har noe også å si. Har du for eksempel et maleri/bilde i gangen, kan en spot rettet mot maleriet/bildet skape stemning i gangen også. Men påse at lyset ikke blender noen, så her er plassering av maleriet/bildet og lyset viktig.
Noe annet som har noe å si er også hvor stor gang du har. Dette vil ha noe å si for hvor mye lys du trenger. Dette gjelder for alle type rom.
Trapper:
I gangen er det i noen tilfeller trapper og lyset strekker seg ikke alltids hele veien opp trappene, når man har redusert belysningen på kvelden. Da kan det å montere lavstyrket leddlys langs trappetrinnene både skape stemning og vise deg trinnene du skal gå på. Du kan også sette lys på annenhvert trinn.
Lys i stuen:
Stua er nok der vi oppholder oss aller mest, ihvertfall i våken tilstand. Og det er her vi har som oftest alt av underholdningen vår også.
Lyset i stuen kan man være ganske kreativ med, her bør man også kunne regulere lyset med en dimmer for å kunne skape stemning. Det som har blitt mer populært er innebygde spotlys. Disse kan man plassere langs veggen og skape kontraster. Men enkeltstående spotlys kan også fremheve ting som malerier og bilder.
I alle stuer har man oftest en TV. Dagens TV’er kan henges opp på veggen uten noe problem og det anbefales derfor svak bakgrunnbelysning her.
Dette kan lett ordnes med leddpære man får kjøpt på rull. Disse kan man være kreative med og også feste i skap og bak bilder og malerier.
En frittstående dekorativ lampe i stuen er også fint å ha og kan være en en form for lys skulptur i stuen.
Det ordinære lyset i stuen bør være varm og bør være i verdien 1000 – 2000 lumen.
Lys på kjøkkenet:
I likhet med stuen er det en del ting på kjøkkenet som kan og bør belyses for å skape både en god stemning, men også trygghet. Dette er også et av rommene i hjemmet vårt vi tilbringer en del tid på.
Kjøkkenet har flere områder som blir naturlig mørklagt og de trenger da belysning.
Kjøkkenvask:
Denne ligger som vanlig under kjøkkenskapene. Så for å kunne se bedre, bør du ha enten innebygde spotlys (Vi mener da i hovedsak leddlys) eller annen type belysning. De bør ligge på 7000-8000 luma.
Kjøkken ovn:
Over kjøkken ovnen har man oftest en kjøkkenvifte og denne inneholder som oftest lys. Man kan også plassere spotlys i taket som er rettet mot ovnen for bedre belysning. Uansett hvilken form for belysning man ønsker, bør lysene ligge også her på 7000-8000 luma.
Resten av kjøkkenet:
Resten av kjøkkenet bør ha en belysning på rundt 3000-4000 luma. Man kan bruke spot i taket også i slike tilfeller. Men andre typer lamper fungerer også.
Lys på Soverom:
Lys på soverom er nok ikke de mest brukte lysene vi har, men vi trenger dem. Man bør ha lys i taket og hva man velger til dette er opp til en selv, men luma verdien på lys i soverom bør ligge på 1000-2000 luma.
Det kan være lurt å ha nattbordslamper på soverommet også, noe som er ganske nyttig når du skal lese en god bok eller forsikre deg om at du fortsatt har belysning etter at du har slått av taklyset.
Lys på badet:
Badet er veldig viktig rom i hjemmet, men er også det rommet som oftest ikke har noe særlig vindu til å slippe noe dagslys. Så her bør verdien ligge på 7000-8000 luma.
Områder man bør belyse er badekaret/dusjen og vasken. Gjerne i form av spotlys. Man kan vurdere bakgrunnsbelysning for speil når det kommer til vasken.
Spisestue:
Det er ikke alle som har et dedikert spisestue i sitt hjem, oftest er dette tilknyttet den ordinære stuen. Men har man en separat spisestue, er det ikke uvanlig at det inneholder en lysekrone.
Uansett hva man velger å ha av belysning, så bør lysverdien i dette rommet være på 3000-4000 luma. Dette for å skape en rolig og komfortabel stemning.
Legg merke til hvilke type lys som brukes neste gang du er ute å spiser på en fin restaurant. Du vil nok fort erfare at det ikke er så ulikt spisestuen din, hvis du har fulgt vårt råd.
Kort oppsummert er det følgende luma verdier du bør ha for rommene i ditt hjem:
Gang: 500-1000 luma
Stue: 1000-2000 luma
Kjøkken: 3000-4000 luma
Soverom: 1000-2000 luma
Bad: 7000-8000 luma
Har du noen tips du selv vil bidra med? Bli skribent eller fyr lys i kommentarfeltet vårt.