Hvordan lage et treningsprogram

Trenger du en logo?

Hver dag leser du om det i avisen, magasinet eller nettet. Trening, trening og atter trening. Men hvordan skal du trene? Det er en jungel der ute med treningsmetoder og programer. Men vi har guiden til deg for å komme deg gjennom denne jungelen. Ikke alle treningsformer passer alle. Derfor er det viktig å finne sin metode.

Det perfekte treningsprogram:
Det finnes ingen perfekt treningsprogram, alle treningsprogram er oftest individuelle, så du må finne ditt treningsprogram som fungerer akkurat for deg. Da er det viktig at du lytter til kroppen din. Et treningsprogram skal bygges opp rundt en persons biologi, mål, kosthold, alder, fritid, osv. Det er derfor en rekke faktorer man må tenke på og finne ut av selv. Derfor finnes det ingen perfekt treningsprogram og alle blir individuelle.
Begynn med deg selv:
Først av alt, kartlegg det du gjør i løpet av en dag, hva spiser du?, hvordan trener du? (Hvis du trener) og virker det? Finnes det forbedrings potensiale, fungerer det du gjør?

Før du setter i gang må du sette deg inn i hva du liker å trene og hva du ikke liker å trene. Nøkkelen for å lykkes er MOTIVASJON og VARIASJON.

Merk deg disse to ordene. Viktig å ha den riktig motivasjonen, vit hvor du vil hen, vit hva du vil oppnå med treningen. For at treningen ikke skal bli for kjedelig og ensformig, må du ha variasjon. Du kan trene de samme muskelgruppene på flere måter. Dette gjelder også kondisjon.

Hvor mye tid har du til rådighet?

Hvis du kan trene ca. 1 time 3 ganger i uken, har du kommet ganske langt. Her handler det om å prioritere. Du kan få den samme effekten hvis du trener hardt i 30 min enn om du løper i 2 timer. Du må itillegg tenke på alt du utsettes for i løpet av dagen.

Du må også bestemme deg for hvor du ønsker å trene, hvordan du ønsker å trene og kanskje til og med hvem du vil trene med.

Men hold det enkelt!

Med mindre du har vært å løftet vekter i mange år, anbefales det at du lager et treningsprogram som gjør at du trener hele kroppen tre ganger i uken. For å gjøre det må du minst ha én øvelse for forsiden av bena, rumpe og baksiden av bena, armene dine, bryst, rygg, mage og skuldre. Til å gjøre dette trenger du bare 5 effektive øvelser.
Ekspempler på øvelser du kan gjøre:
Forsiden av bena – knebøy og utfall.
Rumpe og baksiden av bena – Markløft og Markløft med rette ben.
Bryst, skuldre og triceps – Benkpress, Push ups og Dips.
Rygg, Biceps og underarmer– Pull ups og nedtrekk.
Mage og korsryggen– Planke, side planke, Crunches og mouantain climb.

Plukk en øvelse fra hver kategori ovenfor for en treningsøkt, og du vil merke at når du har utført dem alle, at hele kroppen din er trent. Dette er bare noen få eksempler på hva du kan gjøre, men du trenger ikke å gjøre ting mer komplisert enn dette.

Legg litt variasjon i programmet – Hvis du gjør de samme rutinene, tre dager i uken, i flere måneder, blir både du og musklene dine lei øvelsene. Hvis du trener benkpress på mandag, tren skulderpress på onsdag og dips på fredag. Plukk en annen øvelse hver gang. Det er ikke galt å ha de samme øvelsene flere ganger, alle har sine favoritt øvelser, men husk at det er lov å bytte dem ut med en annen øvelse hvis du blir lei den.

 

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Selvfiks
Skroll til toppen