Hvordan skifte dekk?

Trenger du en logo?

I Norge er vi så heldige at vi har ordentlige vintre og sånn passe sommer. Vi er også glad i å kjøre bil på alle årstider, men det er ikke bare å kjøre. Vi må også tenke å holde oss på veien. Det er ikke noe ukjent faktor at vi har dårlige veier i Norge, derfor er det viktig at vi har dekk som passer til føret. I denne artikkelen vi gå gjennom hvordan man skifter dekk.

Dette trenger du:

1 stk. Jekk, 1 stk. bukk (Hvis du har), 1. stk momentnøkkel (hvis du har) og 1 stk. bolttrekker.

Det første du må gjøre:

Er å sette bilen på et plant under og sette på håndbrekket. Det er viktig at bilen ikke kan rulle når du skal begynne å skifte dekk på den. På de fleste biler finner du håndbrekket mellom fører og passasjer setet. Som f. eks i enkelte Mercedes benz modeller, finner du det som et pedal på førersiden, andre nyere biler har bare en knapp. Husk også å varme opp slik at du unngår skader på kroppen og løft dekkene på riktig måte.

 

 

Boltene:

Nå som du har satt på brekket kan du begynne å løsne på boltene på det hjulet du skal skifte ut først. Dette gjør du fordi når du løfter opp bilen senere vil hjulet gå rundt hvis boltene ikke er løse nok. Det betyr at du da ikke får av hjulet. Så her er vi føre var enn ettersnar.

 

 

 

 

Heise:

Når du har løsnet på alle boltene er det på tide å heise opp bilen. Du setter da jekken på et punkt som tåler belastning. Disse punktene er oftest markert i kanalene. Gjør du ikke dette så får du skader på kanaler og gulv når du skal løfte bilen. Bevege deg aldri under en bil som kun står på en jekk, sett gjerne en bukk som skal støtte bilen. Dette gjør vi for å unngå alvorlige klem skader, hvis uhellet skulle skje. Når du har løftet opp bilen og løsnet hjulet helt av, kan du gå over bilens skivebremser og sjekke tilstanden.

Før du setter på det nye hjulet:

Sørg for at det er riktig hjul. Dette gjør du ved å sjekke hjulets rulle-retning som er markert med en pil eller piler på dekket. Hvis dekkene er brukt tidligere kan du se etter hvor de var sist brukt. De fleste markerer hjulene slik at de får samme slitasje mønster hele veien. Så hjulet som sto på venstre side foran skal på samme sted igjen. Så husk å markere hjulene du tar av slik at du vet hvor de skal neste gang du skal skifte.

 

 

Sørg for at du monterer riktig bolter:

For det kan være forskjellige bolter til forskjellige felger. Prøv først for hånd før du tar i med bolttrekkeren og ikke glem å montere sentreringsringer riktig hvis du har det også. Når du har gjort dette kan du løfte ned bilen igjen.

 

 

 

Heis ned:

Når du har heist ned bilen må du etterskru på boltene slik at de sitter ordentlig, men ikke for hardt, derfor bør du bruke en momentnøkkel når du skal trekke til. Har du ikke dette må du allikevel huske på å trekke til, men bare ikke for hardt og ihvertfall ikke for løst.

 

 

 

Nå har vi gått gjennom hvordan du skal skifte dekk. Gjenta disse stadiene på de tre hjulene som er igjen så har du plutselig spart deg selv for penger og tid (Den tiden du bruker ved å sette igjen bilen hos mekanikeren, få det skiftet og hente bilen igjen).

Har du noen tips eller andre triks? Bli medlem av Selvfiks ved å trykke på knappen selvfiksern eller send oss en melding på post@selvfiks.net

Eller så kan du alltids fyre løs i kommentar feltet.

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra John Asbjørn Jegtvik
Skroll til toppen