Forbedre lån med låneformidlere på nett

Trenger du en logo?

Om du har vært på jakt etter et forbrukslån eller boliglån og har trålt gjennom noen ulike nettsider har du nesten garantert vært innom en såkalt låneformidler – ofte også kalt en finansagent. De vil fungere som et mellomledd mellom deg som søker og den faktiske utlåneren som betaler deg lånesummen. En finansagent vil samarbeide med flere ulike utlånere og videresende en søknad de mottar til alle sine partnere.

Fordelen for en forbruker blir da at man med kun én søknad enkelt kan motta tilbud fra en rekke ulike banker og finansselskaper.

Logoer og titler som «Vi gjør jobben for deg og gir deg markedets beste betingelser» blir ofte brukt i markedsføringen av finansagenter. Men hvor reelt er egentlig det? Vi tar en nærmere titt. 

Regulert av Finanstilsynet

Først og fremst kan det være greit å presisere at alle som søker og godtar et lån gjennom en låneformidler vil ha alle de samme rettighetene som om lånet ble gjort direkte fra en utlåner. Det er Finansavtaleloven som regulerer slike praksiser og finansagenter havner under lovgivningen der.

Om du kan oppnå bedre betingelser gjennom en formidler vil være vanskelig å spå på forhånd. Ingen samarbeidende bank vil være pliktig til å gi en søker et tilbud, eller gi et tilbud til en bestemt pris. Alle søknader som blir mottatt blir gjennomgått og en rentesats og betingelser blir tilbudt ut fra den.

Hvor man kan argumentere for at prisen blir lavere gjennom en låneformidler er rett og slett at man enklere kan innhente flere tilbud, og at man dermed fint kan sammenligne selv og se hva som er det beste og rimeligste alternativet. Når en søknad kommer gjennom et mellomledd til en bank, vil de også vite at det er andre selskaper som konkurrerer om den samme kunden. Det vil ikke være usannsynlig å tenke seg at det kan føre til en større godvilje til å gi bedre vilkår.

Vær en ansvarlig lånetaker

Ikke godta et tilbud som du ikke er helt komfortabel med, og husk at alle søknader du sender inn er helt uforpliktende. Når du benytter deg av en låneformidler bør du også få klarhet i hvilke banker de faktisk har som samarbeidspartnere, da det kan variere mellom de ulike selskapene.

Send gjerne en søknad til to låneformidlere som samarbeider med ulike utlånere. Vurder og sammenlign tilbudene du får tilbake og bekreft at de er i henhold til betingelser som er på den respektive utlåneres hjemmesider. Med en slik prosess vil du på en enkelt måte ha sjekket hva markedet kan tilby deg, og du er i en god posisjon for å vurdere om det er noe du ønsker å gå videre med.

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra FrimBee - https://pixabay.com/no/kontor-skatt-business-finans-620822/
Skroll til toppen