Hvordan kjøpe bruktbil?

Trenger du en logo?

Da var det dags igjen for å kjøpe en «ny» bil. Du har kanskje peilet deg ut en bil du liker på et annonsenettsted og er klar for å se på den? Før du gjør det, så kan du forvise deg om noen enkle ting.

Forundersøkelser:

Det første man bør gjøre når man ønsker å kjøpe en bruktbil er å sjekke om det selger forteller om bilen, stemmer.

Nå finner man en del informasjon på Statens Vegvesens nettside, bl.a. kilometerstand ved EU kontroll, hvor lenge eieren har hatt bilen og om den er bruktimport eller ikke, m.m. Det eneste du trenger å gjøre er å taste inn registreringsnummeret på følgende lenke: http://www.vegvesen.no/Kjoretoy/Kjop+og+salg/Kj%C3%B8ret%C3%B8yopplysninger

Er selger også eier?

Selger er ikke alltid eier. Dette kan du raskt undersøke, samt om årsavgift er betalt med mer. Dette gjør du ved å sende SMS «REGNR XXXXX» til 2282. «XXXXX» er det aktuelle registreringsnummeret på den bilen du ønsker å undersøke. Tjenesten er levert av Statens Vegvesen og koster 3 kroner pr. SMS.

Heftelser

En annen felle med en bruktbil er heftelser. Det er ikke alle som har råd til å kjøpe en ny bil med sine oppsparte penger. Noen tar billån og noen ganger er det pant i nettopp den bilen. Dette følger bilen og du kan ende opp med en dyrere bil enn du hadde tenkt deg.

En enkel måte å sjekke om bilen du ønsker å kjøpe har heftelser eller ikke, er ved å besøke brønnøysundregistreret og taste inn registreringsnummeret på følgende lenke: https://w2.brreg.no/motorvogn/

Selvfiks sitt råd er, styr unna biler med heftelser uansett hvilke lovnader selger gir deg. Det er rett og slett ikke verdt det.

Dette gjelder også bruktimport, da man ikke alltids kan kontrollere om kilometerstanden stemmer.

Noen tips til spørsmål når du kontakter selger:

Når du har funnet ut at alt av det selger har opplyst stemmer og kanskje mer også, og hvis du fortsatt har lyst på bilen, er tiden kommet for å ta telefonsamtalen med selger. Det er greit å vite litt mer om bilen før du begynner å bruke din dyrebare tid på å se den fysisk. Det kan hende at svarene du får under samtalen, gir deg grunn til å ikke se på den som attraktiv.

Følgende spørsmål kan være greit å stille: 

Hva er byttet i forbindelse med EU kontroll?

Hva er byttet de to siste årene av slitedeler?

Har du kvitteringer på arbeidet?  (En kompis eller selger har gjort det selv er ikke noe garanti for at dette stemmer)

Har bilen vært involvert i noen ulykke? (Har den vært i ulykke, kan det hende bilen skjuler problemer du og selger ikke vet om)

Er det kun du som kjører bilen eller er det flere? (Forskjellige førere kan gi økt slitasje pga forskjellig kjørestil)

Hvor mange eiere har bilen hatt? (En bil med 1 eller 2 eiere er bedre enn en med 10)

Har det blitt røyket i bilen? (Biler med røyksskader er ikke like mye verdt som andre biler og dette kan ha noe å si for de med astma)

Har bilen fulgt alle servicer?

Er dette dokumentert i form av servicehefte? (Hvis selger svarer ja, så husk å be om å få se dette når du skal se på bilen og merk deg hvem som har utført servicene. De kan du kontakte i ettertid for å få mer informasjon om bilen)

Kontroll av bilen:

Når du omsider velger å ta steget for å se på bilen, så er det noen punkter du bør se etter. Det beste er hvis du har med en bilkyndig person med deg som kan gjøre dette for deg og at du har mulighet til å løfte bilen på en løftebukk for å sjekke understellet.

Men det har vi ikke alltid, så da er det bare å brette opp ermene og begynne. Sørg i det minste for å se bilen i dagslys og når bilen er tørr. Noen vil kanskje vaske bilen før du kommer. Våt bil viser ikke alltid alle riper i karosseriet.

Det første du skal se på, er om bilen er hel og pen. Er det noen tegn til kollisjonsskader eller andre skader på eller i bilen? Hvis ikke, så er det bare å gå videre, men ikke glem å sjekke dekkene og felgene. Det kan både avsløre feil med hjulstillingen, men også utgifter du har i vente. Nye dekk kan fort koste 4000 kr.

Rust

Er bilen langkjørt, så har den ofte en del steinsprut skader i front. Stensprut-skader på karosseri, som ikke utbedres kan føre til rustskader.

Rust er kanskje noe av det du kommer til å se mest etter. Ser du noen rustbobler noe sted, så er det ofte langt mer som er skjult under de boblene. Rustskader og lakkskader kan være svært kostbart å utbedre. Her er det greit å ta en titt under bilen også og i hjulbuene for å påse at det ikke er noe rust.

Det er i dette tilfelle at en løftebukk hadde kommet godt med. I samme sleng hadde du fått mulighet til å teste bærekuler og annet understellspunkter. Sjekket bremserør, eksosanlegg, o.l.

Hvis du lurer på hvordan man evt. håndterer steinsprut- og rustskader så kan du lese vår guide: Hvordan lakkere bilen: Steinsprut- og rustskader

Under Panseret

Ser bilen bra ut utvendig, så er det på tide å løfte opp panseret. Ta med deg en lommelykt uavhengig av lys. Skru av motor-deksel om det lar seg gjøre for å kunne inspisere nøyere. Se etter oljesvetting og oljelekkasjer. For dette kan fort bli kostbart.

Er det fersk olje, altså ikke «stivnet svart tjære» så vitner det om at bilen lekker. Er du ikke bilkyndig, så styr unna.

Alternativt ta det med i prutningsmonet. Men dette er en risiko du tar på egenhånd.

Ta gjerne og peil litt olje og se om alt stemmer der også. For lite olje er også en indikasjon på at noe er galt. Lurer du på hvordan man peiler olje kan du lese vår guide: Hvordan sjekke oljenivå på motor

Hvis du lurer på hvordan man skifter olje kan du lese det her: Hvordan skifte olje
Noen ganger må man skifte også bilbatteri vi viser deg hvordan her: Hvordan skifte bilbatteri

Innvendig

Etter du har inspisert både motorrom og eksteriøret, så er det på tide å gå til verks innvendig. Her skal du legge merke til slitasje på seter og annet interiør.

Er det opplyst om lav kilometerstand og du ser slitte seter, så kan det vitne om to ting, at bilen har gått lengre enn hva som blir oppgitt eller at bilen har vært mye småkjørt, ofte ut og inn.

Her er det viktig å ta bilens bruksformål i betraktning. Er det en småbil Yaris, Polo, Fiesta osv. Så vil det være mer naturlig, da bilene primært er bygget for småkjøring.

Er det bil i større eller i premium klassen så vær OBS!.

En Mercedes med normalt vedlikehold skal se tilnærmet ny ut innvendig etter 200 000 km, her bør du kanskje ta kontakt med merkeverksted for å sjekke opp i servicer, eventuelt forhøre deg med en kyndig person.

Det er fullt mulig å jukse mellom EU kontroller, så man skal ikke stole blindt på verken servicehefte eller kontrollsedler.

Testing av elektronikk

Beste måten å teste ut elektronikken i bilen på, er nemlig ved å trykke på alle knappene som finnes. Responderer bilen slik den skal når du trykker på knappene? Da er alt i orden. Men husk at ikke alle knapper fungerer før du slår på tenningen. Ikke glem å sjekke lys og vindusspylere.

Er det tomt for spylervæske viser vi deg hvordan du fyller på her: Hvordan fylle på spylervæske

Noe elektronikk kan ikke testes før bilen er i gang. Dette er f. eks Cruisecontroll, ABS, o.l.

Se også på Dashbordet om det er noen lamper som forblir på. Dette er varslinger bilen gir på at noe kan være galt.
Lyder
Lyd kan si mye om bilens tilstand. Hører du noe «klonking» fra motoren når den er i gang, synes du eksospotten lager høy lyd, eller hører du hyling fra motorrommet? Dette er noen indikasjoner som gjør at du enten bør vurdere å styre unna bilen eller evt. bruke det til å prute ned prisen.
Prøvekjøring
Det er ikke til å unngå, at hvis du skal kjøpe en bil, så må du prøvekjøre den. Det er under prøvekjøring at de mest alvorlige feilene kan avsløre seg.

Under prøvekjøring får du testet om klutsjen er god. Dette gjør du ved å sette bilen i 4. gir og gasser på, så slipper du klutsjen. Tar den tak og du får motorstopp, så er klutsjen god. Fortsetter motoren bare å spinne og ingenting nevneverdig skjer, er klutsjen slitt.

Automatbiler:

På automatbiler  er det ikke så mye å teste. Selvfiks anbefaler at man helst holder seg til biler som har gått under 100 000 km. Dette vil selvfølgelig variere fra bilmerke til bilmerke. Man kan spørre om når sist girkasseoljen var skiftet og om girkassen har hatt noe form for service utover dette. Under prøvekjøring, kan du teste hvordan bilen responderer mellom de ulike hastighetene.

Under prøvekjøring får du også testet om bilen har riktig hjulstilling. Dette kan du sjekke ved å kjøre på en flat og rett strekke, så slippe rattet. Fortsetter bilen rett fram er alt i orden. Trekker den til en av sidene, så er det tegn på feil. Men dette kan også være feil dekktrykk. En hjulstillingskontroll bør uansett gjennomføres i de tilfeller dekktrykket er riktig. Dette koster også noe hundrelapper og kanske tusenlapper.

Under prøvekjøringen må man ikke glemme å teste bremser og andre sikkerhetssystemer som kan følge bilen, samt cruisekontroll.

Lyd er fortsatt en faktor og under prøvekjøring bør man lytte til ulyder. Spesielt ved svinging. Her kan defekte kulelager avsløre seg. Så prøv å svinge bilen begge veier.

Test hvordan bilen reagerer på høy fart ved å kjøre den ut på en motorvei og hvordan den reagerer på giring. Her han det hende at andre feil dukker opp.

Kjøp av bil

Når du har fått prøvekjørt bilen og du fortsatt ønsker bilen, men til riktig pris. Så er tiden kommet for å bli enig om salgspris. Du bør ikke være urimelig, men det er heller ikke feil å snu og dra hjem uten bilen. Det er flere biler der ute og det kan hende at den neste du finner er bedre enn den du nettopp så. Ikke la følelsene dine styre deg. Det er selger som vil selge og det er du som har pengene. Selger har bare en utgiftspost hos seg som han vil bli kvitt.

Skulle du og selger bli enig om pris, er det viktig å få dette ned på en kontrakt sammen med de evt. feil som måtte følge bilen.

Du selv bør også ha et lite budsjett klart for reperasjoner, for det er ingen bruktbil som kommer uten noen ekstra utgifter og du kan ikke legge dette på selger. Det er ikke alt selger vet. Ting kan ryke mens du bruker bilen på grunn av langvarig slitasje.

Selvfiks anbefaler at man bruker forbrukerrådets kontrakt: http://www.forbrukerradet.no/kontrakter/kjoretoy/kjop-av-bruktbil/

Hvordan dere foretar betaling er nå opptil dere å bli enige om. Men aldri betal depositum på en bil du ikke har sett eller tegnet kontrakt på.

Og påse at dere fyller ut bilens vognkort del 2 eller en salgsmelding fra Statens vegsen. I det du har betalt, skal du også ha fått alle nøklene.

Selvfiks vil gi en takk til Fredrik Korsvold for hans bidrag til denne artikkelen.

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Dr Joseph Valks fra www.freedigitalphotos.net
Skroll til toppen