Hvordan bruke transportsystemet i Tokyo?

Trenger du en logo?

Tokyo er en av verdens største byer med nesten 14 millioner innbyggere i den indre kjernen, tar du med ytre Tokyo øker dette til 38 millioner! Likevel har de en av verdens beste transportsystem. Som jeg har vært så heldig og ha fått testet når jeg skulle ned for å løpe maraton i Osaka. Om løpet i Osaka, får være en annen artikkel. Men jeg skal holde det enkelt for deg og dele med deg mine erfaringer.

Jeg forklarer transporten i Tokyo:

1. Beste måten å reise rundt i Tokyo er med tog og t-bane.

I Japan har de litt annerledes kollektivtrafikk enn vi har her i Norge, hvor vi i Norge har forsinkelser og innstillinger, kan du i Japan stille klokken din etter toget.

2. Spar tid og penger, bruk et reisekort.

Ikke bruk tid på å kjøpe enkeltbillett hver gang du reiser, skaff deg heller et Suica eller Pasmo kort som du fyller med med reisepenger!

3. Suica eller Pasmo?

Det er svært lite som skiller de to, da de kan brukes om hverandre. Pasmo tilhører Tokyo Metro og kan bli skaffet ved t-banestasjonene, Suica tilhører JR east og må hentes ved JR stasjon. Begge krever 500¥ depositum som du får tilbake når du leverer kortet igjen.

4. Tredje alternativ er ‘Welcome Suica’, som ble gitt ut i september 2019, spesielt for turister.

Det virker som et vanlig Suica kort, men du slipper å betale depositum og kortet er kun gyldig i 28 dager.

5. Det er mer enn bare reisekort.

Suica/Pasmo kan også brukes til handel på flere forskjellige steder deriblant 7-eleven, bare tap kortet der det er tilgjengelig! Er ikke det herlig?

6. Kan også brukes utenfor Tokyo.

Når man trodde at denne herligheten av et reisekort, ikke kan bli bedre, viser det seg at det, ikke bare brukes i hovedstaden, det kan også brukes flere steder i Japan, deriblant Osaka (Dit jeg dro for å løpe maraton) og Kyoto! Det er rett og slett bare å se etter Suica/Pasmo symbolet der det støttes.

Dette i sterk kontrast til hva vi hadde i Oslo. Alle husker nok fiasko billett-systemet Flexus som kostet skattebetalerne 600 millioner kroner, men som aldri ble noe av.

Men hvordan ser et Suica kort ut da? No worries! Jeg tok et bilde av det, i det minste turist versjonen:

Welcome Suica

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Vidar Pratumchai Børresen
Skroll til toppen