Tre råd for hvordan du kan få billigere strøm?

Trenger du en logo?
Annonsørinnhold For mer informasjon

De står på gata, de ringer deg og de sender deg reklame. Vi snakker om alle de ulike aktørene som prøver å selge deg sin strøm. Strømmarkedet er mildt sagt ganske rotete med alle slags pakker og avtaler.

Selgerne er ganske flinke på å overtale deg til å kjøpe nettopp deres produkt eller det produktet de ønsker du skal kjøpe. Og før du aner det, har du plutselig byttet strøm og fått en eller annen form for rabatt på kjøpet eller et gavekort. Du går gjerne med den gode følelsen om at du har inngått en god avtale.

Men virkeligheten kommer snart over deg, og hvis du har bindingstid i avtalen blir den enda vanskeligere å akseptere. Den gode avtale, blir fort, ganske dårlig når du oppdager at du kanskje har tegnet avtale med noen av markedets dyrere aktører. Men slik trenger du ikke å fortsette med.

Vi gir deg tre råd på hvordan du kan få billigere strøm

Råd 1: Ikke gjør avtaler på impuls

Det første rådet går på din impuls. Du bør aldri skrive under på noen avtaler på stedet eller samtykke over telefon. Du bør alltid ta deg tid til å lese hva avtalen innebærer.

For det er ikke sikkert du hadde gått for den avtalen, hvis ikke selgeren var så overbevisende og hvis du hadde fått mulighet til å sammenligne opp mot andre aktører. For selgerne er ganske flinke med å fortelle hvor mye du kan få strømmen for og at du mulig sparer penger. Men de snakker ikke like høyt om de ekstra gebyrene eller om de andre aktørene som er billigere.

Råd 2: Kartlegg ditt behov

Før du kan bestemme deg for hvem som skal levere strøm til deg og hvilken avtale som er billigst for deg.

Så må du rett og slett kartlegge ditt behov. Det vil si hvor mye strøm trenger du. Det er som regel ganske enkelt å finne ut av.

Hvis du har hatt samme strømleverandør over lengre tid, har nåværende leverandør et godt estimat på hvor mye du bruker i året. Dette estimatet finner du enten på din profil hos strømleverandørens nettside, hvis de tilbyr noe slikt eller så har du alltids siste faktura. Der står også estimatet.

Skulle du heller ikke ha siste faktura. Så er det en mulighet til.

Du kan gå inn på Statnett sin datahub for innsamling av målerdata og finne ditt behov og forbruk: https://elhub.no/om-elhub/elhub-for-sluttbruker/. Netteierne rapporter denne informasjonen til Statnett som da har oversikten som du kan se som sluttbruker.

netteier
Netteier eier nettet som strømmen blir levert på. Men du står fritt til å velge hvem som skal levere strøm til deg.

Råd 3: Sammenlign aktører

Når du vet hva ditt behov er. Er du klar for å finne en strømleverandør som kan gi deg billigst mulig strøm. Det tredje rådet du får er nettopp å sjekke hva andre aktører tilbyr. Du vil vel ha markedets billigste strøm? Vel, da må du sammenligne dette opp mot andre aktører og få tilbud. Men det er ikke alltids lett når det er så mange som leverer strøm og ulike pakker.

Det er lett å gå i netteier fella som vi kaller det. Hvor du tror at du kan kun kjøpe strøm av netteiere. Det stemmer ikke.

Du kan kjøpe strøm av hvem du vil, men netteiere er nok de eneste du kan betale nettleie til. Så det får du dessverre ikke gjort så mye med. Men strømmen kan du alltids få billigere enn det netteierselskapet selger den for.

Det er flere måter å hente inn priser på i forhold til behov. Blant annet kan du bruke forbrukerrådets egen tjeneste https://www.strompris.no/ eller så kan du bruke en aktør som tjenestetorget for få tilbud fra flere aktører, forså velge den som passer deg best. Trykk her for å få tilbud på billig strøm fra flere strømselskaper kostnadsfritt. (Annonse)

Noen ganger kan det å kombinere tjenester også lønne seg med tanke på rabattordninger.

Og noen ganger kan det å benytte seg av fordelsprogrammer enkelte tilbyr være også noe du må ta med i kalkulasjonen når du skal spare. Men vær forsiktig. Strømmarkedet er uoversiktlig og mange prøver å få deg til å velge dem med lokketilbud. De fremstår ved første øyekast som gode avtaler. Men over tid skjønner du at de ikke var det allikevel.

Fant du denne artikkelen nyttig og ønsker å spare mer penger?

Les i så fall vår artikkel om Hvordan få billig bredbånd?.

Skroll til toppen