Hvordan spise mindre?

Trenger du en logo?

Nå roper vekta varsko og i speilet er du ikke særlig fornøyd heller. Du har lest artikler om hvor mye du bør veie, men ser at du ikke er helt der. Du trener, men vekta står på stedet hvil og det eneste som gjenstår er matinntaket. Dietter er vanskelig å følge og anbefales og begrenses til tidsperioder. Så da betyr det rett og slett at du må til hverdag spise mindre. Vi gir deg noen psykologiske triks til hvordan du kan spise mye mindre.

Skal du ned i vekt må du spise mindre enn det kroppen din trenger for å opprettholde vekten. For å regne ut hvor mye du trenger i løpet av dagen og hvor mye du skal kutte ut kan du enkelt bruke denne formelen her:

Din kroppsvekt i kilo * 33 kcal. Eks: Så hvis du veier 80 kg skal du ha (80*33=) 2640 kcal daglig, da har vi ikke tatt med aktivitetsnivået som du også må ta med i regnestykket. F. eks hvis du forbrenner 500 kcal på tredemøllen, trenger du 3140 kcal for å opprettholde vekten på 80 kg.

Da kan det å få vite at en melkesjokoladeplate på 200 gram inneholder ca. 1100 kcal. Spis kun tre melkesjokoladeplater så har man overskredet dagsbehovet.

Slik spiser du mindre:

 

Tyggegummi: Når du føler deg sulten, kan du prøve å unngå å spise ved å ta frem en tyggegummi pakke og begynne å tygge tyggegummi. Du får dermed i deg mindre kalorier enn om du skulle ha spist et måltid. Det anbefales at tygger tyggegummi med fruktsmak fremfor mintsmak, da mintsmak får sunn mat til å smake rart.

Rød betyr stopp: Undersøkelser har vist at folk spiser mindre søtt når dette blir servert på røde tallerkener/boller. Det antas at vi assosierer rødt med stopp og dermed spiser mindre. Vel verdt et forsøk når man skal kose seg med lørdagsgodis. Lag din egen test og se om dette stemmer. Men forsøkskaninen må ikke være bevisst på ditt eksperiment.

Mindre tallerken: Ved å bruke mye mindre tallerkner til middag, vil det fremstå som om du har mye mat på tallerkenen og på den måten får du deg selv til å spise mindre. En stor middagstallerken kan ofte inneholde 2 porsjoner. En mindre tallerken vil derfor inneholde mye mindre.

Bruk tynne lange glass: Ja, nå tenker du at et tyngt langt glass inneholder mer enn et tykt lite et, men det er i realiteten kun en illusjon. Har du lyst til å kutte ned drikkingen under måltidet bør du satse på lange tynne glass.

Den ikke dominerende hånden: Hvis du lar være å bruke den dominanten hånden din når du spiser (Kan være vanskelig og det er poenget), så vil du komme til å spise opptil 30% mindre.

Ta bilde av den usunne maten: Det å bare ta bilde av all den usunne maten du spiser vil få deg til å kutte dette ut med en tredel.

Spis sakte: Hvis du hiver i deg maten risikerer du å spise mye mer enn det du skal enn om du hadde spist sakte. Så tygg langsomt og nyt maten. Prøv å ta en pause imellom hver bit ved å sette ned skjeen/gaffelen.

Speilets kraft: Psykologen Brad Buchman utførte en test hvor han plasserte et tallerken med usunn mat og et annet med sunn mat på samme bord og fikk sine testkaniner til å spise. Etterhvert la han til et speil på bordet. Dette førte til at de som var med i testen ble mer selvbevisst og spiste mer sunt enn usunt. Så det er bare å sette opp speil på spisebordet, i kjøkkenet og ja til og med på kjøleskapet.

Skru av TV’en: Du spiser mer når du har TV’en på. Undersøkelser har vist at vi spiser opptil 50% mindre når vi har TV’en av. Så da er det bare å skru den av, synes du det blir kjedelig så har du alltids speilet du kan kommunisere med.

Mindre utvalg, mindre spising: Det å ha mye forskjellig på matbordet får deg til å prøve alt, noe som resulterer at du spiser mye. Kutter du ut variasjonen av maten, men beholder den samme mengden på matbordet, så spiser du mindre. Det er rett og slett ikke like spennende å prøve alt og det går raskere.

Bildet i artikkelen er gjengitt med tillatelse fra http://www.freedigitalphotos.net/Suat%20Eman
Skroll til toppen