Hvordan bli kvitt ukash-viruset på din mobiltelefon: Metode 1

av | 10. sep 2014 | Teknologi

Ukash-viruset/politi-viruset har eksistert en stund nå og når det etterhvert har blitt ulønnsomt for de kriminelle med å angripe datamaskiner pga bl.a. den tilgjengelige informasjonen om hvordan du kvitter deg med viruset, så har de nå gått etter smarttelefonene våre.

En av våre lesere har dessverre blitt rammet av dette og har bedt oss om hjelp. Vi har derfor valgt å skrive guide på dette. Denne guiden er 1 av 2 metoder du kan bruke og som vi skriver om. Metodene er gratis å bruke og kan gjennomføres uten noe form for spesielle verktøy eller ekspertise.

VIKTIG: IKKE BETAL NOE SOM HELST!

Skulle du tilfeldigvis ha behov for å renske datamaskinen din for samme virus kan du lese en av disse guidene:

Hvordan bli kvitt Ukash-viruset

Hvordan bli kvitt Ukash-viruset ved kraftig infisering?

Bli kvitt Ukash viruset gjennom USB’en

Hvordan bli kvitt ukash viruset på Mac?

SYMPTOMER:

1. Du har en melding om at mobilen din er har blitt låst på grunn av du skal ha brutt noen opphavsrettslige lover eller andre lover. Noe som kan virke trodverdig i starten. Videre har du fått melding om at siden mobilen din er låst må du betale en bot på 1000 kr eller en annen sum. Denne betaler du gjennom Ukash som du får kjøpt hos bl.a. Narvesen.

Ukash metoden er en ikke sporbar måte å betale på, noe som passer ypperlig for de kriminelle som har låst din mobiltelefon.

2. Skjermen din har blitt helt hvit etter meldingen og ingenting er synlig.

3. Det finnes mange forskjellige versjoner av Ukash viruset og har dukket opp i mange forskellige land. Det som er felles for Ukash viruset er at det viser et bilde om at du har brutt lover og regler i det landet du befinner deg, samt viser den deg IP-adressen og noen kan til og med vise bilde av deg. Det den vil alltid be deg om å gjøre er å betale gjennom Ukash eller annen ikke sporbar betalingstjeneste.

Er du nå sikker på at du har viruset på din mobiltelefon?

Det viktigste nå er at du ikke betaler summen ukash viruset ber deg om å betale, vi kan ikke få gjentatt dette nok. Det er ingen garanti for at mobiltelefonen din blir låst opp. Du skal heller ikke støtte de kriminelles virksomhet ved å gjøre dette. Er det ikke lønnsomt for dem, så må de finne på noe nytt.

Vår guide tar utgangspunkt i smartelefoner med Android system.

Dette trenger du:

Din infiserte smartelefon

Slik gjør du det:

Steg 1. Det første du skal gjøre er å starte din mobiltelefon på nytt. Dette gjør du ved å holde av knappen på mobiltelefonen din frem til du «Enhetsalternativer» og velger da «Omstart». Enkelte mobiltelefoner har et alternativ som heter «Sikkermodus». Har du dette alternativet, så anbefaler Selvfiks at du velger det.

Når du har valgt dette, så vil mobiltelefonen starte på nytt. Det går også an å holde av knappen på telefonen til den har slått seg helt av, for så trykke på samme knapp for å slå den på. Siste alternativ, men som sjeldent anbefales er å ta ut batteriet, forså sette det inn igjen.

Når mobiltelefonen starter opp igjen, så er det viktig at i det du ser merkelogoen til mobiltelefonen dukke opp, at du holder volumknappens minus knapp nede (Ned). Dette vil føre til at mobiltelefonen starter i sikkermodus.

Denne metoden fungerer på de gamle Samsung galaxy modellene som f.eks Samsung galaxy S1, S2, S3.

Andre metoder du kan prøve for å starte mobiltelefonen i sikkermodus er som følger:

HTC telefoner: Hold Volumknappens pluss knapp nede (Opp) når merkelogo vises.
Samsung Galaxy S4 og S5: Hold menyknappen på mobiltelefonen nede når merkelogo vises.

Steg 2. Har du gjort steg 1 riktig så vil du nå kunne se at du har startet din mobiltelefon i sikkermodus ved at du ser skriften «Sikkermodus». Dette gjør at kun de nødvendigste programmer starter opp og ikke Ukash-viruset. Samme prinsipp som når du starter din datamaskin i sikkermodus.

Det neste du gjør nå er å komme deg videre inn til innstillinger. Vi har brukt en Samsung galaxy S2 som illustrasjonsbilde og for å se dette bilde på denne type telefonen, så må du trykke på meny knappen først.

I de fleste android telefonene, så er det også mulig å dra ned den øvre delen av skjermen og da ser du et tannhjul. Trykk på dette så kommer du inn i innstillinger.

Steg 3. Når du har tatt deg inn til innstillinger- Velg «Programstyring».

Steg 4. Når du har tatt deg videre inn til «Programstyring» så vil du få en liste over programmer du har lastet ned, men også andre installerte programmer (Apper) hvis du blar videre.

Her er det viktig at du ser etter programmer (Apper) du ikke kan huske å ha installert selv. De som kom med mobiltelefonen er ikke mulig å slette, dette vil du få beskjed om og er også kjente. Enten er det google som er produsent eller mobiltelefonens leverandør som er det. Dette ser du fort.

Når du har klart å lokalisere et mistenkelig program (App), så velger du den. Vi har kun eksempelvis tatt utgangspunkt i at «QR Barcode Scanner» er et slikt program. Dette programmet (App) har ikke noe med Ukash-viruset å gjøre.

Steg 5. Når du velger et program (App). Velg nå derfor «Avinstaller», for å avinstallere det mistenkelige programmet (Appen).

Steg 6. Når du velger «Avinstaller» så vil du få opp en beskjed fra systemet om at programmet (Appen) er i ferd med å bli avinstallert. Bekreft ovenfor systemet at du ønsker dette ved å velge «OK».

Når du har valgt «OK», så vil programmet (Appen) bli avinstaller umiddelbart og du vil legge merke til at det er borte fra listen over programmer (Apper) som du så på tidligere.

Det eneste som nå gjenstår er at du slår av og starter din mobiltelefon på nytt for å komme deg ut av sikkermodus.

Nå skal telefonen din ha kvittet seg med viruset.

Har metode 1 ikke fungert for deg, kan du prøve metode 2.

Synes du Selvfiks er nyttig? Følg oss på vår facebookside: www.facebook.com/selvfiks

Les noen av våre andre artikler

Slik finner du en god osteopat

Når du opplever smerter i rygg, nakke eller ledd, kan en osteopat være løsningen du trenger. Osteopati er en behandlingsform som fokuserer på å diagnostisere, behandle og forebygge problemer i muskel- og skjelettsystemet. Men hvordan finner du en god osteopat som kan...

Hvordan skrive en god jobbsøknad?

En jobbsøknad også kjent som arbeidssøknad er din mulighet til å presentere deg selv for en potensiell arbeidsgiver og vise hvorfor du er den beste kandidaten for jobben. Arbeidsgivere får en del jobbsøknader, så du må komme raskt til poenget, ellers havner du i...

Hvordan skrive en god CV?

En god CV (CV står for curriculum vitae) er et viktig verktøy for jobbsøkere, siden den gir en oppsummering av utdanning, arbeidserfaring, ferdigheter og prestasjoner. En CV skal inneholde en del informasjon, blant annet kontaktinformasjon herunder ditt fulle navn,...

Gode hjelpemidler for å markedsføre en nettside

God synlighet på nett kan være helt avgjørende for om din nettside blir en suksess eller ikke. Imidlertid kan oppstartsfasen være svært uoversiktlig, og dermed kan det også være vanskelig å vite hvor man skal starte.  Her gjelder det å finne frem til de best egnede...

Tre råd for hvordan du kan få billigere strøm?

De står på gata, de ringer deg og de sender deg reklame. Vi snakker om alle de ulike aktørene som prøver å selge deg sin strøm. Strømmarkedet er mildt sagt ganske rotete med alle slags pakker og avtaler. Selgerne er ganske flinke på å overtale deg til å kjøpe nettopp...

Hvordan bruke transportsystemet i Tokyo?

Tokyo er en av verdens største byer med nesten 14 millioner innbyggere i den indre kjernen, tar du med ytre Tokyo øker dette til 38 millioner! Likevel har de en av verdens beste transportsystem. Som jeg har vært så heldig og ha fått testet når jeg skulle ned for å...

Hvordan åpne en kokosnøtt?

Steg 1: Lokalisere det myke hullet.Kokosnøtten har 3 punkter som ser ut som hull. Men det er kun en som faktisk er myk nok til at du kommer deg igjennom den.Bruk en kniv for å finne det myke hullet og grav deg inn.Steg 2: Grave ut det myke hullet.Når du har lokalisert...

Hvordan du best forbereder deg for en campingferie (ANNONSØRINNHOLD)

Det er gøy å forberede en campingferie. Vane campere vil fortelle deg  at nytelsen med campinglivet  vil bli akkurat slik du hadde tenkt deg i forberedelsene dine. Nedenfor finner du noen tips som kan hjelpe deg med planleggingen og kan sikre at du får mest mulig ut...

Hvordan vaske stekeovn?

Du har brukt langt tid på å tilberede mat til en stor familiemiddag og nå er alt over. Det eneste som gjenstår er de gode minnene, kanskje noen rester og selvfølgelig oppvasken. Det mest av oppvasken kan du putte i oppvaskmaskinen, og resten forsvinner i løpet av de...

Hvordan bli kvitt skjeggkre?

Skjeggkre utgjør ingen skade på boligen, men allikevel er de ansett som skadedyr som også reduserer verdien på ens bolig. Det er svært vanskelig å bli kvitt dem og det er som oftest bedre å la dem aldri komme inn i ditt hjem. Men dette er ikke alltids lett. Skjeggkre...